منهول پلی اتیلن چیست؟
منهول پلی اتیلن پرکاربردترین نوع منهول است که به دلیل مزایای بسیار زیاد پلی اتیلن، امروزه مورد توجه بسیاری از پیمانکاران و کارفرمایان قرار گرفته است. به طور کلی، تعریف منهول یا همان کانال آدم رو عبارتست از: «نوعی کانال دسترسی عمودی از سطح زمین به خط فاضلاب یا دیگر خطوط کابلی و تأسیسات زیرزمینی که نیازمند بازبینی و تعمیرات هستند».
انواع منهول پلی اتیلن معمولاً در تقاطعهای مجرایی و تغییر زوایای خطوط انتقال، به منظور دسترسی برای چک دورهای و بازرسی، محکم نمودن اتصالات، پاکسازی و تمیز کردن، لایروبی خطوط اصلی و فرعی فاضلاب و تعمیرات و ترمیم سازی، جانمایی و به کار گرفته میشوند. قیمت منهول پلی اتیلن بین 30 دلار تا 1000 دلار متغیر است. منهول پلی اتیلن دوجداره گرانتر از آدم رو پلی اتیلن تک جداره است.
منهول یا آدم رو فاضلاب
آدم رو پلی اتیلن فاضلابی، خطوط لوله فاضلاب را به یکدیگر متصل کرده و نقش مهمی در هدایت سیالات در مسیر دارد؛ ضمن اینکه کانال و مجرای عمودی دسترسی به خطوط زیرزمینی فاضلاب بشمار میرود. بنابراین به هیچ عنوان نمیتوان آدم رو را از سیستم انتقال فاضلاب حذف نمود. با پیشرفتهای چشم گیری که در جهت تولید مواد جدید صورت گرفته است، منهولهای فاضلابی نیز در نحوه ساخت و نصب، جهشهای قابل توجهی داشتهاند.
مهمترین تغییر در منهولهای فاضلابی، ساخت آنها از مواد پلیمری مخصوصاً پلی اتیلن بوده است. انواع منهول پلی اتیلن به دلیل آب بندی کامل شبکه و عدم نفوذ فاضلاب و آبهای زیر زمینی و بالعکس، گزینه مطمئنی برای پروژههای فاضلابی مختلف هستند. امروزه استفاده از آدم رو پلی اتیلن، آن چنان کاربرد گستردهای پیدا کرده که بطور کامل جایگزین منهولهای بتنی و آجری شده است. ویژگیهایی از قبیل: عمر نسبتا طولانی، کوتاه بودن مدت زمان تولید، نصب و اجرای راحت، مقاومت در مقابل تغییرات pH جریان فاضلاب و بسیاری از مزایای دیگر، باعث افزایش روز افزون استفاده از منهول PE در شبکه فاضلاب گردیده است.
مقاومت بسیار بالا در مقابل حوادث طبیعی مانند رانش زمین و زلزله، سبکی و قابلیت حمل و نقل آسان و کم هزینه بودن به افزایش محبوبیت انواع منهول پلی اتیلن کمک نموده است. همچنین کاهش چشم گیر در رسوب گذاری جریان فاضلاب به دلیل پایین بودن زبری نسبی منهولهای PE، به وقوع میپیوندد. کاهش اصطکاک و زبری موجب کاهش افت فشار جریان نیز در این تجهیزات شده است.
اهداف طراحی منهول پلی اتیلن
خریداران همواره در رابطه با اهداف طراحی منهول پلی اتیلن، چالشهای ذهنی متعددی دارند. درپاسخ میتوان چهار هدف اصلی را برای طراحی منهولها برشمرد:
- برای تسهیل بازرسی از سیستم فاضلاب یا تأسیسات انتقال کابل و آبهای سطحی (همچنین دسترسی مناسب برای پروژههای تعمیر و نگهداری، مانند تمیز کردن یا رفع موانع در خطوط فاضلاب و مجراهای انتقال کابل و فیبر زیر زمینی)
- جهت کمک به تهویه سیستم فاضلاب با خروج گازها
- به منظور این که شهرداری یا ارگانهای مربوطه بتوانند تغییراتی در سیستمهای فاضلاب یا تأسیسات زیرزمینی ایجاد کنند؛ یعنی جهت فاضلاب یا شبکههای جمع آوری آبهای سطحی را تغییر دهند و یا سیستمهای فاضلاب را تراز کنند.
- برای اطمینان بخشی از اینکه خط فاضلاب یا آبروی زیرزمینی در طولهای مناسب جانمایی شده است.
البته ایجاد هماهنگی برای تغییرات جهت و زوایای لولههای فاضلابی را نیز میتوان در زمرهی سلسله اهداف طراحی منهول پلی اتیلن جای داد؛ که در ادامه بدان اشاره خواهد شد.
محل نصب آدم رو پلی اتیلن
مکانهای نصب منهول پلی اتیلن متفاوت است. با این حال به دلیل عملکرد پراهمیت آدم روها، معمولاً در مناطق زیر جانمایی میشوند:
- محل اتصال دو یا چند خط اصلی و فرعی فاضلاب یا اتصال شبکههای آبرو زیرزمینی به یکدیگر
- نقاطی که در آنها، اندازه خطوط فاضلاب تغییر میکند.
- در شرایطی که تراز خط انتقال فاضلاب یا لاینهای هدایت آبهای سطحی، تغییر میکند. (تغییر شیبهای اتصالی خطوط به هم)
- هنگامی که درجه خطوط فاضلاب یا خطوط شبکه جمع آوری آبهای سطحی، تغییر کند. (تغییر در زوایای اتصال و نقاط کوری که نیاز به دسترسی کانال آدم رو پلی اتیلن دارد.)
همچنین رعایت استانداردهای زیر در هنگام نصب آدم روی پلی اتیلن حائز اهمیت است:
- منهولها باید در محلهایی که یک شاخه لوله به یک لوله زهکشی اصلی در سیستم وصل شده،جانمایی شوند.
- محلهایی که در آنها یک لوله مستقیم با طول بیشتر از 22 متر وجود دارد، نیاز به MANHOLE دارند.
- نقاطی که در آنها باید جهت یک لوله تخلیه بیش از 30 درجه افقی تغییر کند.
انواع مختلف منهول پلی اتیلن به لحاظ عمق
از نظر عمق پذیری، منهولها معمولاً در یکی از سه دسته: آدم روهای کم عمق، آدم رو معمولی و مدلهای عمیق، قرار میگیرند. نوع منهول پلی اتیلن انتخاب شده برای یک منطقه خاص، غالباً به عواملی نظیر «حجم فاضلاب»، «میزان قطر دسترسی به کانال آدم رو پلی اتیلن» و «نوع عملکرد MANHOLE» بستگی دارد. همچنین میزان عمق منهولها نیز تا حدود زیادی به جنس و مقاومت مکانیکی آنها بستگی دارد.
به عنوان مثال آدم رو ساختهشده از لوله کاروگیت نیز در زیر مجموعه انواع منهول پلی اتیلن جای میگیرد. به طور کلی به هر میزان که از لولههای کاروگیت فاضلابی با «سایز بزرگتر» و «مقاومت مکانیکی بیشتری» استفاده شود، امکان نصب در عمقهای بیشتری میسر خواهد شد. در رابطه با انواع این تجهیزات از نظر عمق، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- منهول پلی اتیلن کم عمق
منهولهای کم عمق که به عنوان اتاقهای بازرسی نیز شناخته میشوند، تقریباً دو تا سه فوت (حدوداً 60 الی 90 سانتیمتر) عمق دارند. آنها معمولاً در ابتدای یک انشعاب فاضلاب قرار دارند؛ یعنی مناطقی که دسترسی به آن آسانتر بوده و بار ترافیکی چندانی روی آن وجود ندارد.
- آدم رو پلی اتیلن معمولی
این نوع منهولها معمولاً حدود 150 سانتیمتر یا پنج فوت عمق داشته و در اواسط خط فاضلاب یا شبکههای آب سطحی قرار دارند. منهولهای معمولی شامل یک دریچه منهول سنگین هستند که معمولاً به شکل مربع یا مستطیل است.
- منهولهای عمیق
هر منهول پلی اتیلن یا بتنی با عمق بیشتر از 150 سانتیمتر، آدم رو عمیق محسوب میشود. این آدم روها دارای روش مناسب و مشخصی برای ورود هستند؛ مانند نردبان توکار یا در موارد محدودی، جکهای پایین بر.
نکته: بدلیل ارتفاع و قطر بیشتر منهولهای عمیق، همیشه یک دریچه منهول سنگین بر رون آن قرار میگیرد.
تفاوت هندهول و منهول پلی اتیلن
به دریچههای آدم رویی که قطر و یا ارتفاع کمی دارند و با دست عملیات درون آن قابل انجام است، هندهول نیز گفته میشود. به بیان دقیقتر، در تمامی نقاطی که نیازی به ورود بازرسان و تعمیرکاران وجود ندارد و تعمیرکاران تنها با وارد نمودن دستان خود به حفرههای عمودی امکان دسترسی پیدا میکنند، هندهول کار گذاشته میشود. هنگامی که نیازی به ورود کامل افراد به کانالهای زیرزمینی نباشد، مشخصاً ابعاد فضایی نیز دست خوش تغییر میشود.
هندهولها معمولاً با قطر دهانه 400 تا 600 میلیمتر تولید میشوند؛ در حالیکه قطر دهانه منهول پلی اتیلن به طور استاندارد از 600 میلیمتر شروع شده و تا 1800 میلیمتر نیز ادامه دارد. بعضاً نیاز به خروج هم زمان دو بازرس یا تعمیرکار از درون آدم رو پلی اتیلن وجود خواهد داشت. اگر چه بهرهگیری از هندهول به جای منهولها، از کارایی و گستردگی دسترسیها میکاهد. ولی برای نقاط غیر ضروری میتواند از بعد اقتصادی، مقرون به صرفه باشد.
انواع منهول فاضلاب
منهولهای فاضلاب امروزه بیشتر از مواد پلی اتیلن ساخته شده و دارای مزایای گستردهای هستند. البته منهولهای بتنی و منهول آجری نیز قابل ساخت هستند که در دنیای امروز و با توجه به رشد تکنولوژی، دیگر محبوبیت خود را از دست دادهاند. تا جایی که پیمانکاران و مجریان خطوط فاضلاب، گرایش بیشتری به سمت استفاده از منهول پلی اتیلن دارند.
منهول بتنی
مدلهای بتنی با شیوهی اجرای سنتی در محل پروژه، امروزه کاملاً منسوخ شدهاند؛ زیرا هم هزینهها و دردسرهای اجرایی فراوانی را در پی دارند، هم اجرای آنها بسیار زمان بر است و هم نیاز به نگهداری پردقت و تعمیرات مداوم دارند. از این رو، امروزه یا به طور کلی منهول پلی اتیلن به عنوان کانال دسترسی خطوط زیرزمینی درنظر گرفته میشود و یا از منهولهای بتنی پیش ساخته بهره گرفته میشود. منهولهای بتنی پیش ساخته، نوعی آدم رو فاضلابی است که در کارخانه آماده شده و برای اتصال چند شبکه و خط لوله به هم، مورد استفاده قرار میگیرد.
منهول آجری
حوضچههای آجری و بتنی که امروزه به آنها منهولهای سنتی نیز میگویند، از گذشته مورد استفاده قرار میگرفتند. ساخت این آدم روها با بهره گیری از آجر، سیمان و بتن ممکن بوده و دسترسی به شبکههای فاضلاب و سیستمهای مخابراتی را میسر میسازد. اما به دلیل هزینه بالا برای حمل و نقل و نصب و راه اندازی و عدم مقاومت بالا در برابر ضربه و یا امکان خوردگی در برابر مواد شیمیایی موجود در آب، کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. شایان ذکر است که امکان نشت مواد از آدم روهای آجری، همواره وجود دارد.
منهول پلاستیکی
منهول پلی اتیلن به عنوان کاربردیترین آدم روهای فاضلابی در دو مدل تک جداره و دوجداره تولید میگردد. شیوه ساخت آدم رو پلی اتیلن بصورت روتاری مولدینگ و اکستروژن بوده و در ابعاد و اندازههای مختلف از قطر 600 میلیمتر تا 3 متر، در کارخانه پایپ ایران قابل سفارش هستند. مزایای بسیار زیاد این مدل از آدم روها، باعث شده تا روز به روز تقاضای خرید منهولهای پلی اتیلن افزایش یابد.
به عنوان مثال، با توجه به ضریب زبری پایین منهول و لولههای پلی اتیلن، احتمال چسبیدن مواد معلق و گل و لای به آن بسیار پایین است و در صورت ته نشینی گل و لای بر روی آن، با اولین جریان شدید آب، کاملاً شسته و تمیز میگردد. قابل ذکر است به علت زبری پایین و صاف بودن سطح داخلی منهولهای ساخته شده از آن و نیز مقاومت در برابر سایش بالای پلی اتیلن، میزان سایش آن در اثر آب ناچیز است. همین امر سبب طول عمر زیاد این آدم روها، بهخصوص در خطوط دارای زاویه شیب بالا است.
آدم رو پلی اتیلن تک جداره سه بخشی
عمدتاَ اگر به طراحی و نصب آدم روهایی با عمق بیشتر از 2.5 الی 3 متر نیاز داشته باشیم، اولویت با اجرای منهول پلی اتیلن دوجداره خواهد بود. اما گاهاً پیمانکاران بر استفاده از مدلهای تک جداره اصرار دارند. بنابراین، بحث ساخت آدم رو تکجداره سه تکه یا سه بخشی، برای چنین عمقهایی به میان میآید. این گونه منهولها از 3 بخش زیر تشکیل میشوند:
- رایزر (دیوارههای کانال)
پله و دیگر الحاقات میانی به آن متصل میشود. بخش رایزر بوسیلهی بهره گیری از چسبهای مطمئن، واشرهای آب بندی، کوپلینگ و دیگر اتصالات به بخشهای کف و رینگ دریچه بالایی متصل میشود.
- دریچه آدم رو و رینگ فوقانی
- کف منهول پلی اتیلن ت کجداره سه بخشی
بایستی به صورت تراز و کاملاً مستحکم اجرا شود تا دچار «نشست و نشتی» نشود. قطعهی کف غالباً به یکی از دو شیوهی «معمولی» یا «دارای ماهیچه»، طراحی و ساخته میشود.
منهول مخابراتی
جهت متصل کردن چندین شبکه به یکدیگر و همچنین قرار دادن سوئیچهای مخابراتی، منهولهای مخابراتی پایپ ایران مورد استفاده قرار میگیرند. درون شبکههای مخابراتی برای اتصال کابلها در مناطق مختلف، منهول پلی اتیلن مخابراتی کاربردهای ویژهای دارد. مهمتر آنکه به منظور دسترسی به کابلها و تأسیسات زیرزمینی در زمانهای پس از عیبیابی نیز، کاربرد دارند. این آدم روها از قطر 60 الی 1800 سانتیمتر در ارتفاع 40 سانتیمتر و به صورت یکپارچه و یک تکه تولید میشوند.
مزایای منهول پلی اتیلن مخابراتی
- تجهیزات آدم روهای پلی اتیلن مخابراتی پایپ ایران، در محیطهای شیمیایی و حتی مرطوب مقاوم هستند.
- به راحتی در خطوط مختلف و مسیرهای کابلها، قابل نصب هستند.
- جهت اجرا به ماشین آلات سنگین نیاز ندارند. همچنین به منظور اجرا نسبت به منهولهای بتنی، به زمان کمتری احتیاج دارند.
- منهول پلی اتیلن مخابراتی نسبت به آدم روهای بتنی، هزینه ساخت و راه اندازی کمتری دارد.
منهول برق پلی اتیلن
کابلهای برق عمدتاً درون منهول برق پلی اتیلن پایپ ایران در مدلهای گوناگون، از جمله داکت کششی زیرزمینی قرار میگیرند به صورتی که برقکار میتواند وارد این محفظه شود و تعمیرات و بررسی مورد نظر را انجام دهد. اصلیترین ویژگیهای آدم رو پلی اتیلنی برق عبارتست از طول عمر بالا، آب بندی قوی و مستحکم، سهولت و سریع در اجرا، قیمت مناسب، تست مناسب بدنه و دستهها برای عدم هدایت برق، کاورینگ عالی کابلهای برق و عدم واردن آمدن هرگونه آسیب به آنها.
استاندارد طراحی منهول برق
- آدم رو باید دارای حداقل 42 سوراخ باشد.
- نردبان دوم که حالت کشویی دارد، باید در وسط بدنه قرار داشته باشد.
- تست جریان منهول پلی اتیلن برق، باید برای بدنهها 600 آمپر و برای دستهها 200 آمپر باشد.
- برای نصب باید از تثبیت کننده شن و ماسه استفاده کرد.
- همه کابلها با دیواره منهول تراز شده باشند.
- تمامی کابلها باید با نام منبع و نوع ساختارشان مشخص شوند.
- بیشتر کلیدها باید به سمت پایین باشد و بتوان آنها را از درون منهول مدیریت کرد. (روشن و خاموش کرد.)
- همه داکتهای خالی که وارد منهول پلی اتیلن برق میشوند، باید مهر و موم شوند.
- سیمها باید با نوارهای ضد آتش سوزی محافظت شوند.
- محفظههای درون آدم رو، باید بیشترین ارتفاع ممکن را داشته باشند.
- بسته بندیها باید به طول 3*1.5 اینچ صورت پذیرند.
- درب منهول باید 4 درجه از اندازه نهایی، بیشتر طراحی گردد.
مزایای منهولهای پلی اتیلن
- وزن پایین
به علت پایین بودن چگالی پلی اتیلن در مقایسه با بتن، وزن این مدل از آدم روها در مقایسه با آدم روهای بتنی با کاربری یکسان، بسیار کمتر است.
- مقاومت بالا در برابر ضربه
با توجه به انعطاف پذیری ذاتی و خاصیت ضربه پذیری پلی اتیلن، آدم روهای ساخته شده از آن، از مقاومت بالایی در برابر ضربات وارده برخوردارند؛ بخصوص ضربات وارده در حین حمل و نقل یا پروسه نصب.
- عمر بالا
متریال مصرفی پلی اتیلنی بکار رفته، از نوع سنگین HDPE است. منهولهای تولیدی پایپ ایران از طول عمر بالایی برخوردارند. خاصیت ضد اشعهی این منهولها (مقاومت در مقابل تابش مستقیم آفتاب)، یکی دیگر از دلایل ماندگاری این تجهیزات است.
- سیستم یکپارچه و جامع
با توجه به اینکه منهول پلی اتیلن پایپ ایران به صورت جامع و کلی (اجرای تمام انشعابات، پله، کف و درپوش در محل کارخانه) ساخته و به محل نصب حمل میشوند، دارای مزیتهای بی شماری در کاهش هزینهها و افزایش سرعت اجرای پروژه هستند.
- مقاومت بالا در برابر جابجاییهای زمین
خاصیت انعطاف پذیری بالای آدم رو پلی اتیلن، امکان مقاومت بسیار بالا را در برابر زلزله و یا رانش زمین فراهم میکند.
- سرعت نصب بالا
از جمله بزرگترین مزیتهای منهولهای پلی اتیلنی، سرعت نصب بالای آنها است. تجهیزات آدم رو پلی اتیلنی به علت تولید پیش ساخته، بلافاصله پس از حمل به محل منتقل میشوند.
- زبری پایین
- ایستادگی عالی در برابر تغییرات دمایی گسترده
- بهره گیری از نردبان یکپارچه
- انعطافپذیری بالا
- توانایی تعمیر و یا تغییر در سایز
- ایستادگی بالا در برابر مواد شیمیایی و عدم خوردگی
- کاهش هزینهها به دلیل اتصالات کمتر
- قابلیت یکی سازی فاضلاب چند واحد آپارتمانی در یک مسیر خروجی
- به کارگیری منهولهای سایز کوچک در مصرف فاضلاب خانگی
نصب آدم روی پلی اتیلن در زمینهای شنی
پیشتر نیز گفته شد که یکی از مزیتهای منهول پلی اتیلن، پایین بودن وزن آن است. در نتیجه در زمینهای باتلاقی و شنی که امکان زیر سازی آدم روهای سنگین وجود ندارد و به علت سستی زمین امکان نشست منهول وجود دارد، این نوع آدم روها از خطر شکست کاملاً ایمن هستند. سبکی آدم روهای پلی اتیلن در کاهش دردسرهای نصب و هزینههای جابجایی این تجهیزات نیز موثر است.
طراحی منهول پلی اتیلن
مواد اولیه آدم روهای پلی اتیلن پایپ ایران، از بهترین گریدهای مواد اولیه موجود انتخاب میشود. تمام منهولهای تولیدی شرکت پایپ ایران با بهره گیری از استانداردهای به روز و با استفاده از نرم افزارهای محاسباتی، در زمینه محاسبه بارهای وارده بر آدم رو پلی اتیلن طراحی میشوند. توجه به ویژگیهای ضخامت دیواره و پروفیلهای تقویت کننده طولی و عرضی، از مهمترین گامهای طراحی منهول پلی اتیلن بشمار میرود. ضمناً این پروفیلها بر اساس شرایط خاک تعیین میشوند. سپس با ضریب اطمینان مناسب، مشخصات ابعادی و هندسی منهولها تعیین میشود.
انتخاب متریال و گرید مناسب برای بدنه نیز یکی دیگر از نکات مهم طراحی آدم روها محسوب میشود. پس از تولید نیز انجام تستهای عملی همچون تعیین دانسیته و تست مقاومت در برابر ضربهپذیری، در دستور کار قرار میگیرد. آدم روهای PE مجموعه پایپ ایران توسط عظیمترین و مدرنترین دستگاهها در قطرهای 600 تا 3000 میلیمتر و از ارتفاع 1 تا 9 متر همراه با قطعات مختلف تولید میشود.
نکته: لازم به یادآوری است نصب انواع منهول پلی اتیلن باید بر اساس نوع خاک اطراف و بارهای وارده صورت پذیرد. (تا طول عمر لولهها افزایش یابد)
مواد اولیه منهولهای پلی اتیلن
مواد اولیه مورد استفاده در ساخت منهولهای پایپ ایران به شرح زیر است:
- گرید پلی اتیلن 3840 مخصوص از محصولات پتروشیمی مارون و یا HDPE با گرید 80 و یا 100، چنان که نیاز به افزودن مواد UV است.
- پلی اتیلن 3840 تولیدی پالایشگاه تبریز دارای مواد افزودنی آنتی یووی است؛ اما فاقد مواد کربن بلک بوده و به همین دلیل در مقابل نور مستقیم آفتاب، مقاومت لازم و مندرج در استاندارد را داراست. شاخص MFR یا همان شاخص جریان مذاب آن برابر با 4 و چگالی این نوع پلی اتیلن برابر با 0.938 است.
ماده پلی اتیلن 3840 قابل بازیافت بوده و زنجیره پلیمری آن بسیار فشرده است. این فشردگی سبب افزایش چگالی مواد PE میشود و در نتیجه مقاومت مکانیکی آن افزایش مییابد. فشردگی زنجیرههای پلیمری، سبب مقاومت بالای آن در برابر مواد شیمیایی، تنشها و استرسهای محیطی میشود. گریدهای 3840 پلی اتیلن به صورت بدون رنگ و شفاف هستند که در تولید و مرحله میکسر، پیگمنتهای معدنی به آن اضافه خواهد شد.
فرایند تولید آدم رو پلی اتیلن
تولید منهول پلی اتیلن شامل مراحل مختلف است:
- ساخت الگو
- ساخت قالب
- ذوب مواد
- ریختن مواد
- خنک کردن
خط تولید منهولهای پلی اتیلن شرکت پایپ ایران، از بروزترین و پیشرفتهترین دستگاههای تولید منهول در ایران است. منهولهای پایپ ایران با توجه به نیاز و کاربریهای مختلف طراحی میگردد. لذا دارای استانداردهای ملی و بین الملی است و با استفاده از تکنولوژی روتاری مودلینگ قالب گیری چرخشی، تولید میشود.
کاربرد منهول پلی اتیلن
موارد کاربرد منهولهای پلی اتیلن پایپ ایران بسیار گسترده است. مهمترین دسته بندی کاربردی این تجهیزات، عبارتست از:
- ایستگاههای پمپ
- چاهها (اجازه خروج گازهای متراکم شده در چاههای جذبی و خطوط فاضلاب را میدهد؛ یعنی به نوعی در تهویه سازی سیستمهای مرتبط با فاضلاب، موثر خواهد بود.)
- محفظه سیفون
- فاضلاب شهری و روستایی (منهولهای پلی اتیلن برای بازرسی، تعمیر، نگهداری، تهویه، تمیز کردن و تخلیه فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرند.)
- موارد نیازمند دسترسی در کاربریهای دریایی (با چگالی بالا، انتخاب مناسبی برای کاربردهای دریایی هستند.)
- دسترسی به لولههای زیرزمینی و فیبرها و کابلهای عبوری برق و مخابرات
- جعبه دسترسی به شیر آلات
انواع منهول پلی اتیلن برای استفاده در سیستمهای فاضلاب صنعتی و فاضلاب خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به استفاده روز افزون از محصولات پلیمری در صنایع مختلف جهان، این محصول میتواند جایگزین مناسبی برای آدم روهای بتنی و یا سایر منهولهای ساخته شده با مصالح بنایی باشد. منهول فاضلاب پلی اتیلنی پایپ ایران با رنج وسیعی از کاربردها در سیستم فاضلاب شهری و صنعتی (صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهها و خطوط انتقال شهری)، قابلیت نصب دارد.
استاندارد ساخت منهول پلی اتیلن
استاندارد منهول پلی اتیلن به شماره 14148 ISIRI توسط سازمان استاندارد ملی ایران ارائه شده است و با عنوان لوله گذاری برای منهولهای پیش ساخته پلی اتیلن شبکههای جمع آوری و انتقال فاضلاب و زهکش ثقلی (سطحی و مدفون در خاک) شناخته میشود. لازم به ذکر است استاندارد 14148 فقط برای آدم روها یا اتاقکهای بازدیدی استفاده میشود. استانداردهایی که در تولید منهول پلی اتیلن شرکت پایپ ایران مورد تاکید قرار میگیرد عبارتند از:
- کفی منهولها به دو صورت ماهیچه دار و ساده تولید شوند.
- پلههای کانال از جنس مواد پلی اتیلن و بصورت یکپارچه تولید گردند.
- اتصالات جهت آب بندی مطمئنتر، از واشر EPDM بهره بگیرند.
- منهولها بصورت مونتاژ شده تحویل مشتری گردد.
- مقاومت حلقوی منهول SN=8 باشد.
- بدنه آدم رو آب بند بوده و قطعات با واشرهای EPDM به هم متصل هستند.
تجهیزات فوق باید دارای مقاومت شیمیایی بالایی باشند. منهول پلی اتیلن در جاهایی که خوردگی شدید است و انعطاف پذیری بالایی نیاز است، به انواع دیگر منهولها ترجیح داده میشود. همچنین مواد شیمیایی خشک که اثر خورندهای با مواد دیگر در یک زمان کوتاه دارند، ساختار مواد پلی اتیلن را تخریب نمیکنند.
روش اجرای منهول فاضلاب پلی اتیلن
نصب آدم رو پلی اتیلن فاضلاب بایستی گام به گام و بر طبق استانداردهای ملی و جهانی صورت بپذیرد:
- کف سازی
برای نصب و راه اندازی آدم رو فاضلاب پلی اتیلن، باید منهول بر روی سطحی محکم قرار بگیرد. قرارگیری مطمئن منهولها بر روی سطح موردنظر، غالباً با استفاده از قلابهای مخصوص ماشین آلات حمل صورت میپذیرد. برای آماده سازی کف باید در ابتدا گود برداری انجام شود. در ادامه قطعات بزرگ و یا قلوه سنگهای موجود را برداشته و بایستی سطح زیرین یک دستی ایجاد گردد. مرحله بعد مربوط به ایجاد کف مقاوم است. چنانچه از بتن در کف استفاده شود، کف بتنی میتواند پیش ساخته یا در محل ساخته شود. مهمترین دلیل برای کف سازی مقاوم، پیشگیری از نشت خاک بستر زیرین آدم رو بر اثر نیرو و فشارهای وارده به سمت پایین و بر روی کف منهول پلی اتیلن است.
- مصالح پر کننده
بر اساس استانداردهای موجود و تجربه سالها فعالیت شرکت پایپ ایران در نصب و راه اندازی منهول پلی اتیلن، مناسبترین روش مصالح پر کننده به شرح ذیل است:
- اطراف آدم رو فاضلاب پلی اتیلن را تا شعاع 1 متر با خاک کلاس 1 با تراکم 90% پر کنید.
- لایه خاک، بین 25 تا 30 سانتیمتر باشد.
- مراقب باشید که خاکها و دیگر مصالح پرکننده را بصورت مستقیم بر روی منهولها نریزید.
- استفاده از دال بتنی
منهولها باید تحمل بارهای وارده را داشته باشند. بنابراین بر اساس محل نصب و راه اندازی منهول فاضلاب، باید بر روی آدم رو از دال بتنی استفاده نمود. دالهای بتنی میتوانند تمام نیروی وارده را به صورت یکسان پخش کنند. بدین گونه که عملاً نیروهای وارده را به خاک اطراف وارد میسازند.
ضوابط پله منهول پلی اتیلن
هنگام طراحی و البته نصب پلههای منهول پلی اتیلن، توجه به 4 موضوع بسیار پراهمیت است:
- جنس پله آدم رو باید ضد اکسیداسیون بوده و همچنین مانع از لغزش فرد شود. (grp، فولادهای ضداکسایش و PE)
- اگر با منهولی با عمق کمتر از صد سانتیمتر مواجه بودید، اجرای نردبان پکانی الزامیست.
- چنانچه عمق MANHOLE موردنظر بیش از 250 سانتیمتر (2.5متر) باشد، اجرای نردبان دیواری مناسب است.
- پیش فضای پله در کف کانال را فراموش نکنید. بطوری که باید حداقل فضای 600 در 600 میلیمتر، به عنوان پاگرد در پایین پلهها در نظر بگیرید.
راهنمای انتخاب و خرید بهترین منهول
جهت انتخاب بهترین منهول پلی اتیلن و بطورکلی انتخاب مناسبترین آدم رو از هر جنسی، بایستی به پارامترهای زیر توجه داشت:
- وزن منهولها
- نوع خاک و مکانیک آن
- میزان زبری و سخت بودن آدم رو پلی اتیلن
- آب بند بودن ورودی و خروجیها
- مقاومت در برابر زلزله
- طول عمر آدم رو و شرایط محیطی و اقلیمی محل نصب
- تعمیرات و نگهداری
- شیب زمین (شرایط نصب منهول)
- حمل و نقل مصالح و قطعات
- زمان اجرای پروژه
سایر مزایای آدم روهای پلی اتیلن
انواع منهول پلی اتیلن ساخته شده توسط گروه صنعتی پایپ ایران، مطابقت کاملی با استانداردهای بین المللی دارد. بنابراین تمامی مدلهای آدم رو پلی اتیلن پایپ ایران، به طور تمام و کمال از ویژگیهای زیر بهره میبرند:
- مقاوم در برابر ضربه
- سطح صاف و مقاومت کم در برابر جریان آب (خواص هیدرولیکی قدرتمند)
- سهولت در جایگزینی و جابجایی
- نصب اتصالات بصورت ساده و سریع و ایمن
- اتصالات بدون نشت
- تولید در انواع طرحها و امکان تولید سفارشی
- مقاوم در برابر خوردگی و مقاومت بالا در برابر نفوذ پذیری بسیاری از مواد شیمیایی
دریچه منهول پلی اتیلن
دریچه منهول پلی اتیلن در صنایع گاز، آب و فاضلاب و کارخانجات کاربردهای بی شماری دارد. دریچههای فلزی به دلیل معایبی از جمله زنگ زدگی، پوسیدگی و از همه مهمتر شکستگی، به مرور از چرخه تولید خارج شدند. بههمین منظور کارخانه پایپ ایران اقدام به تولید دریچههای غیر فلزی (به طور مشخص دربهای کامپوزیت) نموده که امروزه در سراسر جهان با تکنولوژی ویژهای تولید میشوند. فایبرگلاس یا کامپوزیت با کاربردهای فراوان در صنایع مختلف، از ترکیب دو یا چند ماده مختلف تشکیل میگردد.
قابل ذکر است که این ماده خصوصیات و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خود را حفظ کرده است. مواد اولیه دریچهها از الیاف تقویت کننده درون ماتریسی از جنس رزین ترموست است. الیافی که به صورت یکپارچه قالب گیری میشوند. دریچههای منهول کامپوزیت پایپ ایران، از لحاظ ورود و خروج انسان برابر با استانداردها و مقررات و آیین نامههای بین الملی تولید میشوند؛ یعنی اندازه کلی درب برابر با 650 میلیمتر است. (600 میلیمتر با در نظر گرفتن 50 میلیمتر نشیمن گاه)
مزایای دریچه منهول کامپوزیت
- سبک بودن دریچههای کامپوزیتی و در عین حال مقاومت در برابر فشارهای زیاد
- هم سطح سازی و یک دست بودن دریچه بدون جابجایی کلاف
- مقاوم در برابر نور آفتاب به دلیل افزودن مواد آنتی یووی به مواد اولیه دریچهها
- بی صدا بودن دریچههای تولیدی پایپ ایران در عبور و مرور وسیله نقلیه
- مقاوم در برابر خوردگی و شکستگی و پوسیدگی
- ضد سرقت بودن
ضمن این که باید گفت دریچههای کامپوزیتی منهول پلی اتیلن پایپ ایران برای استفاده و کاربردهای متنوعی، مناسب است؛ به طوریکه از جمله کاربردهای دریچههای آدم رو پلی اتیلن میتوان به نمونههای زیر اشاره داشت:
- برای پوشش کنتور
- دریچه برای منهول پلی اتیلن مخابراتی
- پوششهای دریچه برای آتشنشانی
- حوضچهها و چاهها
آزمونهای دریچه آدم رو پلی اتیلن
- تست مقاومت خستگی
- مقاومت سایشی
- آزمون نیرو
- ایستادگی در برابر اشعه ماوراء بنفش
- تغییر شکل تخت نیرو
- مقاومتهای خزشی
- مقاومت در برابر سوخت خودرو
- پایداری گرمائی
بر اساس همین آزمایشات و تدابیر طراحی است که گونههای مختلفی از دریچههای کامپوزتی برای انواع منهول پلی اتیلن تولید میگردد. لذا غالباً دسته بندی دریچههای کامپوزیت آدم رو به لحاظ کلاس فشاری، به شرح ذیل است:
- تحمل 1.5 تن برای معبرهای پیاده رو
- 5 تن: پیاده راهها، پارکینگ خودرو
- تحمل 25 تن برای حاشیه جداول خیابانها
- 40 تن: خیابان اصلی و ماشین رو
- 60 تن: مناطق عبور و مرور ماشینهای سنگین از قبیل اتوبانها و جادههای ترانزیت و عبور مداوم تریلیها
- 90 تن: فرودگاهها و برای عبور بی دردسر هواپیما
عوامل موثر بر قیمت منهول پلی اتیلن
قیمت منهول پلی اتیلن بر پایه ارتفاع و ضخامت بدنه است. یعنی هر چه ارتفاع زیاد شود، ضخامت بدنه آدم رو نیز افزایش یافته و به همان نسبت قیمت متفاوت خواهد بود. منهولهای تا ارتفاع 6 متر پایپ ایران با ضخامت بدنه 10 میلیمتر هستند. تجهیزات آدم رو پلی اتیلن بالاتر از 6 متر نیز با ضخامت بدنه 12 میلیمتر، عرضه خواهند شد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که منهولها بسیار پرکاربرد و پراستفاده هستند. به طوریکه در یک شبکه فاضلابی، با تعداد زیادی آدم رو مواجه هستیم. از همین رو با توجه به شباهت بسیار زیاد ویژگیهای پلی اتیلنها و فایبرگلاس، این تجهیزات (منهولها) کمتر از فایبرگلاس ساخته میشوند؛ زیرا قیمت منهول پلی اتیلن نسبت به مدلهای فایبرگلاس، به مراتب بهتر و ارزانتر است. به طورکلی تعیین قیمت آدم رو پلی اتیلن بر اساس موارد زیر صورت میپذیرد:
- میزان تحمل فشار
- اقطار دهانه در نظر گرفته شده
- دوجداره یا تک جداره بودن منهولهای پلی اتیلن
- عمق پذیری manhole
- ساخت اختصاصی برای عمق بیشتر (به عنوان مثال اجرای مدلهای تکجداره سه بخشی، برای عمقهای بیش از 2.5 متر کارایی دارد.)
- عدم وجود یا وجود پله دسترسی (به همراه جنس و میزان استحکام پله منهول pe)
- کیفیت مواد اولیه (آدم روهای پلی اتیلن پایپ ایران از مواد اولیه درجه یک، بدون هیچ گونه مواد بازیافتی) ساخته میشوند. ضمن این که به هیچ عنوان نباید از مواد گرانولی در ترکیب با PE خالص، بهره گرفت.)
- دیگر الحاقات و اتصالات
- مارک تولید کننده
جهت مشاوره و محاسبه دقیق قیمت انواع منهول و لوله پلی اتیلن در پروژهها، با کارشناسان فروش شرکت پایپ ایران تماس بگیرید و از مشاورههای متخصصان ما بهره مند شوید.
سوالات متداول در مورد منهول پلی اتیلن (Manhole FAQs)
- بهترین قیمت در میان انواع منهولها؟
مسلماً با توجه به کارایی و طول عمر فوق العاده، بهترین قیمت متعلق به مدلهای پلی اتیلنی است. قابل ذکر است در لیست قیمت منهولهای پلی اتیلن، باید مواردی همچون قطر لولههای ورودی و خروجی ارتفاع و نوع دقیق کاربری آدم رو ذکر شود.
- تعریف آدم رو در یک نگاه
اتاق منهول که نوعی کانال عمودیست، در فواصل مناسب در امتداد خطوط فاضلاب، برای دسترسی و انجام بازرسی، تمیز کردن، لایروبی خطوط فاضلاب و هدایت آبهای سطحی و از بین بردن انسداد در خطوط آنها نصب میشود.
- نحوه دسترسی به درون منهول پلی اتیلن
امکان بازدید راحت از آن به دلیل وجود دریچه بازدید و درب manhole وجود دارد. (دسترسی آسان به کانالهای فاضلاب و لایروبی آنها)
- لایههای خاک اطراف منهولها در زمان نصب، چقدر باشد؟
حدود 25 تا 30 سانتی متر
- منظور از آدم رو پلی اتیلن قطر کم و قطر زیاد چیست؟
مدلهای منهولهای با قطر زیاد برای عبور دبی زیاد فاضلاب و بعنوان خطوط اصلی، در نظر گرفته میشوند و بالعکس.
- فاصله منهولها از لبه خیابان چقدر است؟
توصیه میشود منهول پلی اتیلن در فاصله 50 تا 70 سانتیمتری از لبه جداول یا گاردهای میانی، جانمایی شود.