چربی گیر

چربی گیر فایبرگلاس

چربی گیر یا گریس تراپ به انگلیسی grease trap با تلفظ “گریس ترپ” دستگاهی است با جنس بدنه فایبرگلاس ، بتنی ، پلی اتیلن و کامپوزیت در ظرفیت های ۲۰۰ لیتر تا ۵۰ مترمکعب که وظیفه تصفیه فاضلاب چرب رستوران ها را بعهده دارد. دگریسر همچنین از طریق سبد اشغالگیر موجود در ابتدای دستگاه تمامی برنج ها ، پوست مرغ ، استخوان ها ، لوبیا و نخود و سایر حبوبات و نهایتا درشت دانه ها را بهمراه روغنها و گریس های خروجی از کفشور و سینک آشپزخانه های صنعتی ، تالارها ، رستوران ها ، فست فود و فودکورت ها جدا سازی می نماید. اصول کار چربیگیر بر مبنای ایجاد آرامش ، خنک کاری از طریق پکینگ مدیا و قانون چگالی کمتر روغن نسبت به آب استوار است.

انواع چربی گیر

چربی گیر ها در یک دسته بندی کلی به دو دسته ثقلی و الکترومکانیکال تقسیم می شود.

چربی گیر ثقلی

چربی گیر ثقلی همان است که بر اساس جریان ثقلی فاضلاب عمل میکند و هیچ تجهیزات الکتریکی درون آن تعبیه نشده است و با تکیه بر قانون سبکی چربی از آب و شناوری آن روی سطح مایع کار میکند.

خود چربی گیرهای ثقلی به انواع مختلف بتنی آماده یا چربی گیر بتنی پیش ساخته ، فایبرگلاس یا کامپوزیت و یا جی آرپی و نهایتا دسته آخر پلی اتیلن یا پلاستیکی تقسیم بندی می شوند.

چربی گیرهای صنعتی با سیستم هوادهی از طریق کمپرسورها و تولید حباب های ریز و چسبندگی چربی ها به بدنه حباب ها و شناوری انها کار میکند و بر این اساس طرای و تولید می شوند.

در ادامه چربی گیر آشپزخانه بعنوان پر کاربردترین نمونه چربی گیرهای ثقلی تشریح خواهد شد.

چربی گیر آشپزخانه

فاضلاب خروجی از آشپزخانه های متمرکز و آشپزخانه های صنعتی به دلیل وجود جریان چربی و روغن داخل آن به دلیل جاری شدن در خطوط شبکه فاضلاب و سرد شدن سریع به ویژه در فصول سرد حتی با رعایت عمق یخبندان به دلیل دمای جامدی بالای روغن باعث تغییر فاز چربی فاضلاب از مایع به جامد شده و نهایتا باعث گرفتگی در لوله های فاضلاب می گردد که این گرفتگی فاضلاب به صورت پنداب عمل کرده آشغال های موجود به صورت تجمعی عمل کرده و روغن ها به روغن قبلی وصل شده و باعث گرفتگی بیشتر شبکه فاضلاب می گردد.

تولید چربی گیر فایبر گلاس توسط پایپ ایران

شرکت پایپ ایران در آغاز تولید چربی گیر های فلزی را آغاز نمود و اقدام به فروش گسترده در محیط های آشپزخانه ای متمرکز همچون پادگان ها و سلف سرویس دانشگاه ها نمود. یکی از مشکلات چربی گیر های فلزی مدول اجرایی سخت و طولانی بودن مدت زمان ساخت و همچنین مشکلات زنگ زدگی علیرغم استفاده از ضد رنگ و رنگ اپوکسی و زینک ریچ اجتناب ناپذیر بود.

لذا شرکت پایپ ایران اقدام به طراحی و تولید گریس تراپ های پلی اتیلنی نمود. مدول مقطع چربی گیرهای پلی اتیلن دایره بود و بنا به عدم امکان تولید مدول مقطع با مشخصات و ابعاد مورد درخواست امکان جانمایی آشغالگیر و دانه گیر و همچنین سیستمی جهت کنترل جریان توربلانت وجود نداشت.

ولی یکی از مزایای چربی گیرهای پلی اتیلن قابلیت دفن بدون نیاز به ساپورت بود که در سپتیک تانک های پلی اتیلن نیز مزیت محسوب می گردد

پس از گذشت سال ها و کسب تجربه کافی کارخانه پایپ ایران به دلیل تسلط کامل به تولید مخزن فایبرگلاس شروع به ساخت چربی گیر های فایبر گلاس نمود.

چربی گیر

چربی گیر چیست؟

چربی گیر ها از دوره ویکتوریا مورد استفاده بوده اند اما اولین چربی گیر مدرن در اواخر سال ۱۸۰۰ میلادی ساخته شد.

چربی گیر ها در اندازه های مختلف ساخته می شوند، از سایز های کوچک طراحی شده برای مصارف خانگی تا سایز های بزرگتر مناسب نصب در مکان های بزرگتر و سرویس دهی بیشترخواهد بود.

چربی گیر  یک مخزن در مسیر خروجی لوله های فاضلاب است که مانع انتقال روغن و چربی ها به سیستم فاضلاب می شود.

هدف یک چربی گیر چیست؟

پسماند های تولید شده توسط موسسات بزرگ مانند مدارس، کافه تریا، رستوران و…حجم بسیار زیادی دارد که اگر انباشته شوند این پسماند ها در لوله های فاضلاب تجمع پیدا می کنند و مشکلاتی ایجاد می کنند مانند:

  1. بوی بد
  2. انسداد لوله های فاضلاب
  3. محدود شدن جریان فاضلاب

چربیگیر صنعتی:

حذف چربی ها و مواد معلق پساب مکان هایی نظیر رستوران ها هتل ها و .. که دارای آشپزخانه بزرگ می باشند به منظور جداسازی ذرات چربی و روغن از فاضلاب های آشپزخانه و رستوران قبل از اتصال به شبکه اصلی و یا چاه جذبی استفاده می شود.

چربیگیر فایبرگلاس پایپ ایران توسط یک دیواره به دو قسمت تقسیم شده است. قسمت اول سبد آشغالگیر دانه ریز نصب شده است، تا ذرات جامد را از فاضلاب جدا نماید،مواد جامد عبوری از قسمت اول در کف ناحیه تجمع یافته که به مرور هضم می شود و یا می توان آن ها را تخلیه کرد و در انتهای بخش اول مدیای متراکم (packing) از جنس پی وی سی نصب که باعث تغییرناگهانی جریان فاضلاب از حالت افقی به حالت به حالت عمودی می شود. این تغییر جهت در شناور سازی چربی بسیار موثر است و همچنین باعث ممانعت از فرار چربی محلول توسط انتهای لوله خروجی فاضلاب می گردد.

یک چربی گیر چگونه کار می کند؟

عملکرد چربیگیر

سیستم چربی زدایی از فاضلاب از خاصیت فیزیکی چگالی کمتر روغن نسبت به آب استفاده می کند. روغن برای تفکیک شدن از آب به ۲ عامل خنک شدن و از حرکت ایستادن نیاز دارد.

در اصل چربی گیر زمان لازم جهت سرد شدن را به آب و چربی می دهد. پس از خنک شدن لایه های مختلف، ضایعات قابل جداسازی است و چون چربی سبک تر است در سطح مخزن شناور می ماند و آب عاری از چربی وارد سیستم فاضلاب می شود.

چربی و روغن پس از شناور شدن در سطح آب توسط چربی گیر به دام می افتد. برای عملکرد بهتر دستگاه بهتر است زمانی که سطح چربی به  ۲۵ درصد مخزن رسید، چربی تخلیه شود.

نکته: دستگاه چربیگیر به شکلی است که خروجی چربیگر در بالای مخزن می باشد، به هنگامی که سطح چربی به خروجی می رسد، در مجرایی مخصوص ساخته شده شروع به حرکت کرده و سمت مخزن مخصوص روغن حرکت می کند.

حرکت چربی

در حجم های بزرگ از چربی گیر های ثقلی یا خودکار استفاده می شود که در این چربی گیر ها وزن و زمان جداسازی دو فاکتور مهم در عملکرد دستگاه می باشند.

رایزرها، دیواره جدا کننده (بافل) و مخزن با سایز بزرگ با افزایش زمان نگهداری به نیروی گرانش در این دستگاه خودکار اجازه عمل می دهند. بهتر است در فواصل زمانی مشخص دستگاه توسط فرد متخصص سرویس شود.

مشخصات چربیگیر های فایبرگلاس کارخانه پایپ ایران:

  1. دارای ورودی لوله با سایز مورد درخواست مشتری طبق مشخصات شبکه فاضلاب
  2. دارای سبد آشغالگیر با ابعاد مورد نیاز طبق محاسبات جهت آشغالگیری فاضلاب خصوصا فاضلاب آشپزخانه
  3. دارای مدیا یا لاملای کف جهت تغییر جریان توربلانت به جریان لامینار و آرامش جریان جهت کنترل روغن داخل فاضلاب
  4. دارای دیواره اول متراکم جلوگیری از ورود آشغال به قسمت دوم
  5. دارای دیواره متراکم دوم جهت جلوگیری از فرار چربی و حفاظت از چربی جدا شده
  6. دارای لوله انتقال خروجی از کف چربیگیر
  7. دارای خروجی جداگانه چربی با سایز خروجی مورد درخواست مشتری
  8. دارای خروجی ونت جهت خروج بو و حرارت فاضلاب آشپزخانه
  9. دارای دو دریچه جهت بازدید متوالی نظافت و خروج چربی احتمالی از قیمت دوم

انواع مختلف چربی گیر:

کارخانه تولید چربیگیر پایپ ایران با تولید انواع چربیگیر های هیدرومکانیکی غیرفعال(دستی)، خودکار و ثقلی گامی نو در عرصه تصفیه فاضلاب رستوران ها،کافه ها، هتل ها، مدارس و دانشگاه ها نانوایی و شیرینی پزی ها برداشته است.

چربی گیرهای دستی

یکی از رایج ترین سیستم های مورد استفاده در مکان های کوچک است. به این دلیل که قیمت پایینی دارند  و در سایز های مختلف تولید می شوند  و به راحتی بر روی اکثر سینک ها نصب می شوند و برای واحد های بزرگتر با فاضلاب بیشتر نیز در دسترس هستند.

طراحی چربی گیر دستی به سال ۱۸۸۵ در ایالات متحده آمریکا به ثبت رسید. حتی امروزه طراحی چربی گیرها بر اساس همان مدل چربی گیر ۱۸۸۵ صورت می گیرد. آنها معمولا از پلاستیک و یا فولاد ضد زنگ ساخته می شوند و باید به صورت دستی تمیز شوند.

چربی گیر اتوماتیک (خودکار)

سیستم اتوماتیک که بعنوان AGRU  (automatic grease removal units) نیز شناخته می شود از بعضی اصول همانند چربی گیر دستی استفاده می کند اما در برنامه زمانبندی شده محتویات مخزن دوباره حرارت داده و چربی در سطح جمع می شود .

چربی جمع شده در سطح به کلکتور  انتقال یافته و به راحتی تفکیک و بازیافت می شود.

برنامه ریزی شده بر اساس مقدار FOG  تولید می شود و اپراتور ها برای اندازه گیری یا بررسی مقادیر چربی نیست.

مانند سیستم های دستی آنها در اندازه های مختلف برای مصارف مختلف تولید می شوند. در حالی که قیمت بالاتری دارند، کارآمد تر هستند و هزینه های دراز مدت و تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارند.

زمانی که فضای لازم وجود ندارد، بهتر است از چربی گیر هیدرومكانيكی استفاده شود. در این چربی گیر ها

بافل میانی تعبیه شده است كه فضای بیشتری را برای جداسازی چربی تامین می کند و باعث افزایش مسیر حرکت جریان می شود. برای افزایش راندمان جداسازی چربی از پساب، فاضلابی که به درون چربی گیر راه پیدا می کند باید توسط متعادل ساز تنظیم شود.

چربیگیر ثقلی

چربی گیر ثقلی معمولا  دفنی هستند از جنس بتن، فایبر گلاس یا استیل  ساخته می شوند. مشابه چربی گیر های دستی کار می کنند اما ظرفیت بسیار بیشتری دارند و برای جریان بالا عملکرد بهتری دارند.

گریس ترپ های ثقلی باید بصورت برنامه ریزی شده توسط متخصص سرویس شوند.

پخت و پز با تولید مقدار زیادی زباله خصوصاً زباله های مایع همراه است. این زباله ها اگر کنترل نشوند نه تنها ناخوشایند خواهند بود بلکه می تواند تبدیل به یک معضل جدی و هزینه بر شود.

بعنوان مثال می تواند موجب اختلال در تاسیسات تصفیه آب و انسداد خطوط فاضلاب شود. به همین دلیل بهتر است چربی و  روغن به فاضلاب ریخته نشود.

خلاص شدن از چربی ها در خانه فرآیند ساده ای است که می تواند با یک شیشه خالی انجام شود اما برای مکان های بزرگتر کار دشوار است.

برای جلوگیری از این مشکلات نصب چربی گیر ضروری است. برای موسسات بزرگ نصب چربی گیر توسط بازرسان بهداشت باید تایید شود.

مواد مصرفی در بدنه چربی گیر فایبرگلاس:

  • رزين پلي استر غيراشباع (NEOXIL 188 polyester)
  • الياف فايبرگلس (Binder with powder)
  • ژلكت (POLIGEL 213)
  • موادرنگي (RAL COLORS)
  • ژلكت (polygel)

پلي ژل ۲۱۳ از ژلكت ايزوفتاليك نئوپنتيل (NPG) ساخته شده كه مناسب مخازن نگهداري مواد شيميايي و صنعتي است.

از مشخصات اصلي پلي ژل،‌ درخشندگي طولاني مدت و عدم اثرات شيميايي و مقاوم در برابر خراشيدگي و محتواي ژلكت مورد استفاده اين شركت مخلوطي از مواد ارتجاعي و انعطاف پذير مي باشد كه در برابر شكنندگي و اشعه ماوراءبنفش (UV) مقاوم بوده و آسيب پذير نخواهد بود.

مزایای چربیگیر صنعتی و چربیگیر رستورانی:

  1. عمر طولانی دستگاه چربیگیر رستوران فایبرگلاس
  2. ایزولاسیون کامل و بدون بو
  3. عدم نیاز به عایقکاری و تعمیر
  4. دارای دو دریچه بازدید دوره ای دستگاه گریس تراپ فایبرگلاس
  5. مقاومت بالا در مقابل خوردگی و مواد شیمیایی
  6. قابلیت ساخت در ابعاد دلخواه
  7. استحکام بسیار بالای جداره و امکان مدفون کردن
  8. حمل و نصب آسان
  9. قابلیت جابجایی محل استقرار دستگاه چربی گیر رستوران فایبرگلاس
  10. قابلیت ساخت و مونتاژ در محل پروژه

محاسبه حجم چربی گیر:

محاسبه سایز  مناسب مهم ترین بخش در طراحی یک چربیگیر می باشد. سایز چربیگیر تابعی از دبی فاضلاب ورودی بر حسب لیتر بر دقیقه یا متر مکعب بر ساعت دارد. چربی گیر های هیدرو مکانیکی ظرفیت تا ۱۰۰ گالن بر دقیقه یا ۲۵ مترمکعب در ساعت را دارند و برای مقادیر بیشتر از این باید از چربی گیرهای ثقلی استفاده شود.

حجم چربیگیر مورد نیاز جهت یک واحد رستوران یا آشپزخانه بر اساس دبی فاضلاب ساعتی محاسبه می شود. زمان ماند لازم جهت سرمایش چربی در چربیگیر یک ساعت در نظر گرفته می شود. معمولاً در یک آشپزخانه یا رستوران زمان آغاز پخت غذا تا زمان اتمام شستسوی ظروف ۴ ساعت طول می کشد. بنابراین کل فاضلاب تولید شده در این بازه زمانی ( مثلاً ۱۰ صبح تا ۲ بعد ازظهر یا ۶ عصر تا ۱۰ شب) را تقسیم به ۴ می کنند و دبی ساعتی فاضلاب محاسبه می شود. حجم چربیگیر معادل نگهداری یک ساعته فاضلاب خواهد بود بنابراین کل فاضلاب تولید بر حسب لیتر  یا مترمکعب را تقسیم به ۴ می کنند.

  • مقدار فاضلاب تولیدی به ازای هر پرس غذا به طور متوسط به شرح ذیل است:
ردیف نوع پخت غذا متوسط فاضلاب تولیدی به ازای هر پرس غذا

در یک وعده بر حسب لیتر

۱ غذای فست فود و بیرون ۵ تا ۱۰ لیتر
۲ غذای فست فود و سرو در محل ۱۰ تا ۱۵ لیتر
۳ غذای سنتی و بیرون بر ۱۰ تا ۲۰ لیتر
۴ غذای سنتی و سرو در محل ۲۰ تا ۳۰ لیتر

اگر چربی گیر بیش از حد بزرگ باشد به دلیل تولید اسیدهای آلی در مخزن، تولید بوی بسیار بد باعث آزار و اذیت پرسنل آشپزخانه می گردد. اگر چربیگیر بیش از اندازه کوچک باشد دستگاه به هدف خود که جداسازی چربی می باشد نمی رسد و ممکن است چربی از دستگاه عبور کرده و به فاضلاب راه یابد.

علاوه بر این دستور العمل لوله کشی بعنوان یک راهنما در این فضا عمل می کند مگر اینکه بطور ویژه به مجوز خاصی نیاز باشد. طبق دستورالعمل، ماشین های ظرف شویی نباید به چربی گیر متصل شوند زیرا مواد شیمیایی و شوینده ها  باعث افزایش حلالیت چربی در آب شده و عملکرد دستگاه را مختل می کنند.

چربی گیر فایبرگلاس

مشکلات چربیگیر:

اگر چربی های به دام افتاده در هنگام نیاز تخلیه نشود ضخیم شده و ممکن است از طریق خروجی وارد فاضلاب شود. چربیگیر باید در فضای آشپزخانه و دمای حدود ۲۰ درجه سانتیگراد نصب شود. کاهش دما هم باعث سفت شدن چربی و عدم تخلیه خودکار آن می شود.

علیرغم هوا بند بودن دریچه های بازدید، چربی گیر فایبرگلاس شرکت پایپ ایران مجهز به ونت ۲ اینچ است. به منظور جلوگیری از نشت بوی نامطبوع به فضای آشپزخانه لازم است تا لوله ونت به مسیر ونت ساختمان هدایت شود.

تمیز کردن چربی گیر فایبرگلاس:

چربیگیر فایبرگلاس کارخانه پایپ ایران به دلیل استفاده از بهترین مواد اولیه و قالب های صیقلی در فرآیند تولید، به راحتی قابل تمیز شدن هستند. استفاده از یک لایه رزین وینیل استر در لایه داخلی به عنوان ژلکت باعث مقاومت بسیار زیاد آند در مقابل مواد شیمیایی شده است و سطح داخلی کاملا براق می باشد.

چربی گیرهای تولید کارخانه پایپ ایران مجهز به سبد آشغالگیر ریلی از جنس پلی اتیلنی می باشند که حداقل روزی یک بار باید توسط پرسنل تخلیه گردد. در غیر اینصورت ممکن است باعث انسداد مسیر فاضلاب گردد. سبد آشغالگیر به راحتی قابل خارج شدن از طریق دریچه بازدید می باشد.

چربی گیر فایبرگلاس پایپ ایران

برای به حداقل رساندن مقدار چربی در پساب، بهتر است ظرف ها قبل از شسته شدن تمیز شوند در نتیجه غذا و چربی کمتری وارد جریان فاضلاب میشوند. مایعات با چربی بالا و روغن سرخ شده نباید هرگز وارد سیستم فاضلاب شوند.

چربیگیر فایبرگلاس دارای سیستم تخلیه خودکار چربی است. تعبیه چاه چربی و انتقال مسیر خروج چربی به چاه چربی بهترین راهکار دفع چربی می باشد. با استفاده از یک زانویی که در داخل چربیگیر تعبیه شده می توان ارتفاع چربی را در داخل چربیگیر تنظیم کرد.

مواد غذایی و سایر مواد آلی که در چربی گیر ته نشین می شوند توسط میکروارگانیسم های بی هوازی هضم و تبدیل به گازهای فرار می شوند. بنابراین اگر خاک و ماسه وارد چربی گیر نشود، نیازی به تخلیه ادواری چربیگیر نیست. ولی به دلیل ورود موادمعدنی غیر قابل هضم، بهتر است حداقل سالی یکبار چربی گیر تخلیه و تمیز شود.

چربی گیر زیر سینکی:

چربی گیرهای هیدرومکانیکی (که معمولاً چربیگیر نامیده می شوند) معمولاً در زیر سینک یا در کف آشپزخانه نصب می شوند

آنها با گذشت زمان چربی را به دام می اندازند و نیاز به پمپ کردن مکرر و حتی گاهی هفتگی دارند. چربی گیرهای زیر سینکی ممکن است از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تز از چربیگیر های دفنی باشند اما به دلیل تمیز کردن مکرر هزینه های بیشتری جهت نگهداری دارند و اگر به درستی نگهداری نشوند، ممکن است از نگه داشتن چربی جلوگیری کرده و آشپزخانه تجاری شما را در معرض خطر انسداد قرار دهند.

 

عملکرد چربیگیر:

چربیگیر از این واقعیت استفاده می کند که چربی ها چگالی کمتری نسبت به آب دارند. چربی بدام افتاده درچربیگیر روی سطح باقی مانده و با یک آرنج چرخاننده که به راحتی بسته می شود به سمت منیفولد هدایت می شود. چربی می توانند در موقعیتهای بالا و پایین قرار گیرند. یک پیچ درب تعمیر و نظافت کامل ظرف را تسهیل می کند.

 

چربی گیر بتنی : 

چربی گیر بتنی یکی از انواع منسوخ چربیگیرهاست که در گذشته به انها ایمهاف تانک گفته میشد و شامل دو عدد استوانه با ساختاری شبیه سپتیک تانک های بتنی است و وظیفه دارد دانه های درشت برنج ، نخود و پوست مرغ و آشفال هایی از این قبیل را درون مخزن اول و روغن های خنک شده را در مخزن دوم شناور نماید تا یکی از خدمه رستوران در جهت جمع آوری این روغن ها و ریس ها همت ورزد.

علت اینکه چربی گیر بتنی منسوخ شده است خورده شدن بتن در مقابل فاضلاب های اسیدی است و مشکلات عدیده ای است که در چسبندگی چربی به بتن نهفته است .

چربی گیر پلی اتیلن : 

یکی دیگر از انواع چربیگیرهای پیش ساخته چربی گیر پلی اتیلنی یا پلاستیکی می باشند که البته منظور از پلی اتیلن ، پلی اتیلن با دانسیته بالا می باشد .

ظرفیت های اصلی چربی گیرهای پلی اتیلنی عبارتند از : ۵ مترمکعب با قطر ۱٫۴ متر و طول ۳٫۵ متر با یک دیواره میانی

دگریسر پلی اتیلنی با ظرفیت ۱۰ مترمکعب با قطر ۱٫۶ متر و طول ۵ متر با دو دریچه بازدید و یک میانبند .

مهمترین عیب چربی گیر پلی اتیلن چربی دوست بودن ان است که باعث می شود تمامی روغن ها به بدنه دستگاه بچسید و عملیات تمیزکاری چربی گیر بسیار دشاور باشد.

در این شرایط حتی آب تصقیه شده دارای مقادیر زیادی چربی خواهد بود چرا که کارایی چربیگیر های پلی اتیلنی بسیار کمتراز چربی گیرهای فایبر گلس می باشد.

 


021-66483199
09128405915