لوله پلیاتیلن بدون شک یکی از جذابترین و کاراترین تجهیزات صنعتی است که از جنس مواد پلیمری پلیاتیلنی (PE) تولید میشوند. لولههای پلیاتیلنی به دلیل داشتن ویژگیهای گسترده ای همچون: مقاومت در برابر مواد اسیدی و خورنده، مقاومت در برابر واکنشهای شیمیایی، استحکام مکانیکی، ضد سایشی بودن، وزن مناسب و…، در زمره محبوبترین لولههای صنعتی به شمار میرود. به همین دلیل در گریدهای مختلفی برای صنعت تولید میشود تا بتوان از ویژگیهای قدرتمندش برای موارد مختلفی استفاده نمود. البته استفاده از گریدهای مختلف، قیمت این مدل لولهها را دستخوش تغییراتی میکند.
بایستی با این واقعیت روبرو شد که در 5 دهه اخیر، لولههای پلیاتیلن به عنوان پادشاه لولهها در سرتاسر جهان مطرح شده اند. در واقع مزایای این لولهها آنچنان قدرتمند است که تمامی کارفرمایان را نیز مجبور کرده اند که به جای استفاده از نمونههای فایبرگلاسی، پی وی سی، فلزی و…، به سراغ لوله پلیاتیلن بروند. قیمت لوله پلیاتیلنی نیز بسیار ارزان و مناسب است. همچنین سهولت در حمل و نقل و سادگی در نصب و اجرا را نیز به مزایای این تجهیزات اضافه کنید. حالا شاید شما هم بهتر متوجه شده باشید که چرا لولههای پلاستیکی تا این حد محبوب هستند!
پلیاتیلن چیست؟
پلیاتیلن (Poly Ethylene) شناخته شده ترین گرید تجاری مواد پلیمری است. این ماده از گاز اتیلن ((C2H4 و در طی فرآیند پلیمریزاسیون ساخته و پرداخته میشود. بنابراین به لحاظ شیمیایی، در دسته گرمانرمها جای میگیرند. ساخت پلاستیک (PE) آنچنان ابداع شیمیایی ویژه ای بود که 10 سال پس از کشف آن و با گسترش ساخت پلیاتیلن، سازندگان آن موفق به دریافت جایزه نوبل شیمی شدند!
خواص پلیاتیلن نیز برای ساخت موارد صنعتی مختلف قابلیت تنظیم دارد. بدین صورت که توسط کاتالیست و شیوه پلیمریزاسیون، امکان تنظیم خواص مختلفی همچون: درجه شاخه ای و شبکه ای شدن، میزان فشردگی، بلورینگی، دانسیته یا چگالی، شاخص جریان مذاب، وزن مولکولی و توزیع وزن مولکولی آن وجود دارد.
در قیاس با پلیمرهای تجاری دیگر، پلاستیکها (PE) ساختاری بسیار سادهتر دارند. یک مولکول اتیلن، تشکیل یافته از «اتمهای کربن به شکل یک زنجیر بلند» است. به طوری که دو اتم هیدروژن به هر یک از اتمهای کربن چسبیده است. بد نیست بدانید که پلیاتیلن اولیه تحت فرآیند پلیمریزاسیون اتیلن، در پالایشگاه فرآوردههای نفتی تهیه میشود.
تاریخچه لوله پلیاتیلن
در رابطه با تاریخچه لولههای پلیاتیلنی ذکر چندین نکته و چند تاریخ بسیار حائز اهمیت است:
- پلیمر یک کلمه یونانی است. کلمه پلیمر از ترکیب «پلی به معنای چند» و «مر در معنای قسمت» تشکیل شده است.
- در سال 1898، زمانی که شیمیدانی آلمانی «Hans Von Pechmanv» مشغول گرمادهی به دی آزومتان بود، به صورت تصادفی به ترکیب عجیبی برخورد. یک ترکیب سفیدرنگ مومی به دست آمده بود. ترکیبی که سالها بعد با نام «پلیاتیلن» سرتاسر بازارهای جهانی را قبضه کرد.
- همچنین برای اولین بار شیوه سنتز صنعتی این ماده نیز توسط دو شیمیست به نامهای «رینولرگیسون» و «ازیک ناوست» کشف شد. البته که این آزمایش نیز به شکل اتفاقی انجام شد. در واقع این دو همکار، در میزان فشار بالایی به گرمادهی به ترکیب میکس شدهی «بنزالدئید» و «اتیلن» پرداختند. نتیجه نیز ایجاد ترکیب مومی سفید رنگی بود.
- در سال ۱۹۳۵ “مایکل پرین” یکی دیگر از دانشمندهای ICI این روش را توسعه داد. وی تحت فشار بالا پلیاتیلن را سنتز کرد. این روش خاص، اساسی برای تولید صنعتی LDPE در سال ۱۹۳۹ شد.
- سال 1953 نقطه عطف جدی صنعت لوله پلیاتیلن بود. زیرا عملیات موفق پلیمریزاسیون اتیلن در شرایط دما و فشار پایین بوسیله دانشمند «زیگلر و تیم متخصص او» انجام گردید.
- 1954 میلادی، شروعی برای ساخت یک کارخانه تخصصی تولید پلیاتیلن (PE) بود. و تا 8 سال چنان پیشرفتی در تولید این ماده اتفاق افتاد که تولید جهانی PE به 200.000 تن رسید.
- زیگلر به همراه جولیو ناتا در سال 1963 موفق به دریافت جایزه نوبل شیمی شد.
قیمت لوله پلیاتیلن
فرمول محاسبه قیمت لوله پلیاتیلن عبارتست از:
مقدار موادی که در هر متر لوله استفاده شده است ضربدر قیمت روز مواد اولیه (PE100 or PE800) + هزینههای بالاسری تولید + سود کارخانه تولید کننده (حدودا 20 درصد) + هزینههای حمل از کارخانه تا محل پروژه.
گرچه مواردی همچون کیفیت مواد اولیه، برند سازنده، نوع کاربرد لوله و میزان فشار لوله نیز در تعیین نهایی قیمت موثر خواهد بود.
به دلیل نوسانات ارزی و دسترسی سخت به مواد اولیه، قیمتهای این تجهیزات دارای نوسانات بسیاری میباشد. از همین رو عمدتاَ از سوی شرکتها، قیمت لوله پلیاتیلن با تضمین یک روزه اعلام میگردد. البته شرکت پایپ ایران همواره سعی داشته است تا در کنار تولید بسیار کیفیت، به تعیین ارزان قیمت نیز اقدام کند.
همچنین قیمت لوله پلیاتیلن بر اساس در نظرگرفتن فاکتورهایی همچون: هزینه نیروی انسانی تولید، هزینههای انرژی (برق، گاز و…) و البته مبالغ حمل و نقل تعیین میشود. از همین رو پیشنهاد میکنیم که به سبب دریافت آخرین و بروزترین قیمت لولههای پلیاتیلنی، حتماَ با همکاران ما در بخش فروش شرکت پایپ ایران تماس حاصل فرمایید.
جدول زیر مربوط به قیمت لوله پلیاتیلن معمولی بر مبنای واحد «تومان» و فشارهای 4، 6، 10 و 16 اتمسفر میباشد.
لیست قیمت لوله پلیاتیلن فاضلابی
قیمت لوله پلیاتیلن فاضلابی به دلیل توانایی این تجهیزات در دفع و انتقال قدرتمند فاضلاب و جریان پذیری عالی، بسیار جائز اهمیت میباشد. با توجه به اینکه عمدتاَ مسیرهای انتقال فاضلاب بسیار طولانی هستند، قیمت لوله پلیاتیلن فاضلابی بسیار حائز اهمیت است. چرا که میتواند در کاهش هزینههای پروژههای فاضلابی، بسیار کمک کننده باشد. از همین رو بایستی بدانید که قیمت این تجهیزات بسیار مناسب است. اما حواستان باید به انتخاب سایز و تعداد مناسب اینگونه لولهها باشد. زیرا چنانچه مقدار زیادی از لوله کاروگیت تهیه کرده باشید و در پروژه به دردتان نخورد، یا باید این لولهها را دور بیندازید و یا با دریافت هزینه به مراتب کمتر، آنها را به عنوان جنس دست دوم بفروشید. آن زمان است که شاید قیمت لوله کاروگیت فاضلابی دیگر برایتان به صرفه نباشد!
جدول زیر مربوط به قیمت لولههای فاضلابی pe بر اساس واحد «تومان» و فشار 4 بار میباشد.
لیست قیمت لوله پلیاتیلن آبرسانی
قیمت لوله پلیاتیلن آبرسانی با توجه به گستردگی پروژههای انتقال آب بسیار پراهمیت است. علاوه بر قیمت، بایستی به نوع کیفیت ساخت این تجهیزات نیز توجهی ویژه داشت. زیرا اگر این لولهها با مواد اولیه با کیفیت ساخته نشوند، خطوط طولانی انتقال آب با مشکلات متعددی همچون نشت، کاهش طول عمر، گرفتگی، پوسیدگی، عدم تحمل فشارهای سیال آب و تعمیرات پی در پی مواجه خواهند شد. همچنین حتماَ از وجود مواد ضد یووی در لولههای آبرسانی مطمئن شوید. چرا که این خطوط انتقال عمدتاَ در معرض نور شدید خورشید قرار دارند. بطور کلی قیمت لوله پلیاتیلن ارزان آبرسانی، میتواند شدیداَ به کاهش هزینهها در پروژههای گوناگون کمک کند.
جدول زیر مربوط به قیمت لولههای آبرسانی pe بر اساس واحد «تومان» و فشار 6 بار میباشد.
قیمت لوله پلیاتیلن آبرسانی با فشار 10 بار
پیشتر نیز گفته شد که قیمت لوله پلیاتیلن آبرسانی به موارد مختلفی از جمله نوع گرید مواد اولیه مربوط است. لولههای آبرسانی pe بهتر است با گریدهای pe100 و pe80 ساخته شوند. قیمتهای لیست زیر، مربوط به مدلهای لوله آبرسانی است که از بالاترین نوع گرید (که به «pe100» یا «گرید A» شهرت دارند) ساخته شده است.
جدول زیر مربوط به قیمت لوله پلیاتیلن آبرسانی بر اساس واحد «تومان» و فشار 10 بار میباشد.
قیمت لوله آبرسانی پلیاتیلن با فشار 12.5 بار
لوله آبرسانی در فشار 12.5 اتمسفر نیز با استفاده از مواد گرید A یا PE100 تولید میشود. البته برای کاهش قیمت لوله پلیاتیلن آبرسانی، میتوان از مواد PE80 نیز در تولید انها استفاده نمود. بایستی بدانید که مواد اولیه PE80 (گرید B) نیز کیفیت بسیار بالایی دارند. اما بطور کلی بهتر است در فشارهای بالا، از مواد PE100 استفاده شود تا حداکثر کیفیت بدست آید.
لیست هزینه زیر مربوط به قیمت لوله پلیاتیلن آبرسانی بر مبنای واحد «تومان» و فشار 12.5 بار میباشد.
لیست قیمت لوله پلیاتیلن فشار قوی
قیمت لوله پلیاتیلن فشار قوی با توجه به تحمل فشار بالاتر این تجهیزات تعیین میشود. به یاد داشته باشید که به دلیل حساسیت بالای لوله فشار قوی پلیاتیلن، این لولهها بایستی با گریدهای pe80 و pe100 تولید شوند. بنابراین قیمت لوله پلیاتیلن فشار قوی معمولاَ اندکی بیشتر محاسبه میشود. زیرا این تجهیزات که به منظور انتقال سیالات در دبی و فشار بالا تولید میشوند، بایستی آنچنان مقاوم طراحی شوند تا از هرگونه نشتی، ترکیدگی و ضربه پذیری مصون باشند. لوله فشار قوی بطور کلی مناسبترین گزینه برای انتقال سیالات در احجام زیاد به شمار میروند.
جدول زیر مربوط به قیمت لولههای فشار قوی پلیاتیلن بر اساس واحد «تومان» و فشار 10 بار میباشد.
قیمت لوله پلیاتیلن فشار قوی (16 بار)
فشار 16 بار، یکی دیگر از فشارهای قدرتمند و کاربردی است که میتواند در تغییرات قیمت لوله پلیاتیلن پرفشار موثر باشد. البته همواره بر این نکته تأکید داریم که نوع گرید مواد اولیه نیز به شدت در تعیین قیمت لوله فشار قوی پلیاتیلن موثر خواهد بود. به طوریکه لولههای پرفشار قوی که با گرید A (PE100) تولید میشوند، مشخصاَ گرانتر از تجهیزاتی است که به کمک مواد اولیه گرید B (PE80) ساخته میشوند. در ادامه به بررسی این درصد تغییرات قیمتی در شرکت پایپ ایران خواهیم پرداخت.
جدول زیر مربوط به قیمت لوله فشار قوی پلیاتیلن گرید A یا (PE100) بر اساس واحد «تومان» و فشار 16 بار میباشد.
همچنین لیست زیر مربوط به قیمت لوله فشار قوی پلیاتیلن گرید B (PE80) بر اساس واحد «تومان» و فشار 16 بار میباشد.
لیست قیمت لوله پلیاتیلن کشاورزی
قیمت لوله پلیاتیلن کشاورزی عمدتاَ به سه عامل گرید مواد اولیه، سایز و نوع کاربری و فشار مورد نیاز تعیین میشود. قیمت لولههای پلیاتیلنی مخصوص کشاورزی به دلیل استفاده گسترده از این لولهها در گلخانهها، کشاورزی و باغداری بسیار حائز اهمیت است. همچنین لولههای کشاورزی pe به دلیل وضعیت کمآبی ایران، شدیداَ برای استفاده در سیستمهای آبیاری تحت فشار مناسب است. درواقع بایستی گفت قیمت لوله کشاورزی با توجه به کاراییهای گستردهای که دارد، بسیار اقتصادی میباشد. توصیه میشود کشاورزان با توجه به نیازهای خود از لولههای با فشار پایینتر استفاده کنند تا فشار مالی کمتری به آنها وارد شود.
جدول زیر مربوط به قیمت لوله پلیاتیلن کشاورزی بر اساس واحد «تومان» و فشار 6 بار میباشد.
لیست قیمت لوله پلیاتیلن کابلی
در رابطه با خرید و تعیین قیمت لوله پلیاتیلن کابلی بایستی به چند ویژگی مهم توجه داشت:
- در واقع تحمل فشار برای لولههای کابلی چندان معنای خاصی ندارد. زیرا از این لولهها جریانهای سیال عبور نمیکند و عمدتاَ برای عبور و کاورینگ کابلهای برق و مخابرات و فیبرهای نوری طراحی شده و مورد استفاده قرار میگیرند.
- با توجه به ضخامت و قطر کم فیبرها و کابلهای شهری، لولههای کابلی عمدتاَ در سایزها و قطرهای بالا طراحی نمیشوند. مگر برای شرایط خاص و با توجه به سفارش مشتری!
- قیمت لوله پلیاتیلن کابلی بهگونه ایست که معمولاَ به عنوان ارزانترین لوله برای عبور کابلها شناخته میشود. برای صرفه جویی در هزینههای پروژه بهتر است که از لولههای کابلی با کمترین فشار استفاده شود. در این صورت مشخصاَ قیمت لوله کابلی پلیاتیلن کاهش خواهد یافت.
- البته ممکن است در پروژهای، شرایط محیطی به گونهای باشد که نیاز به لولههایی با مقاومت مناسب باشد. در این شرایط، بهتر است از لوله پلاستیکی کابلی با تحمل فشار بالاتر استفاده شود.
لیست هزینه زیر مربوط به قیمت حدودی لوله کابلی پلیاتیلن بر مبنای واحد «تومان» میباشد.
لیست قیمت لوله پلیاتیلن گازی (گازرسانی)
برای خرید و دریافت قیمت لوله پلیاتیلن گازرسانی، حتماَ به مقادیر SDR توجه داشته باشید. اما قطعا این سوال برایتان بوجود آمده است که «SDR چیست؟!». در پاسخ باید گفت که: واحد SDR در واقع به نوعی همان «فشار» است که چندین دهه قبل توسط یک مهندس فرانسوی به شکل تصاعد اعداد تعیین گشته است. SDR از نسبت قطر بیرونی لوله به ضخامت دیواره لوله حاصل میشود. به هر اندازه که میزان SDR لولههای پلیاتیلنی بیشتر باشد، لوله نازک تر است و البته تحمل فشار کمتری خواهد داشت. عمدتاَ برای حالات استاندارد و مناسب، از سه اندازه فشاری 11، 13.6 و 17 استفاده میشود.
در ادامه به بررسی قیمت لوله پلیاتیلن گازرسانی شرکت پایپ ایران در مقادیر SDR 11 و 13.6 خواهیم پرداخت. به یاد داشته باشید که بهره گیری همزمان از فشار مناسب و قیمت لوله گازرسانی پلاستیکی ویژه، میتواند:
- هم در شروع پروژه به کاهش هزینههای اجرای خطوط طولانی لوله گازی کمک کند.
- و هم با تحمل فشار مناسب، از نیاز به تعمیرات و انجام هزینه کردهای کلان، جلوگیری نماید.
لیست هزینه زیر مربوط به قیمت لوله PE گازرسانی بر مبنای واحد «تومان» و SDR 11 میباشد.
لیست قیمت لوله پلیاتیلن گازی (گازرسانی) SDR13.6
همچنین به سبب کاهش هزینه و قیمت لوله پلیاتیلن گازی، میتوان از نوع SDR 13.6 بهره گرفت. همانطور که پیشتر نیز عنوان شد، هرچه مقدار عددی SDR بیشتر باشد، قدرت تحمل فشار آن کمتر است. از همین رو، لولههای SDR13.6 در مقایسه با نوع SDR 11 از تحمل فشار کمتری برخوردار هستند. به همین دلیل قیمت لوله گازرسانی پلیاتیلنی SDR 13.6 تا حدودی کمتر خواهد بود. همچنین مشخص است که با کاهش میزان تحمل فشار، ضخامت لولههای PE نیز در تمامی سایزها کاهش مییابد.
لیست هزینه زیر مربوط به قیمت لوله PE گازرسانی بر مبنای واحد «تومان» و SDR 13.6 میباشد.
انواع لوله پلیاتیلن
لولههای پلاستیکی از جمله محبوب ترین و پرتقاضاترین کالاهای صنعتی کشور به شمار میرود. این لولهها به دلیل دارا بودن مزایای بسیار زیاد و کاربردهای گسترده در تمامی کاربریها و پروژهها، به عنوان محصولی ممتاز و پرکاربرد در سرتاسر جهان شناخته میشوند. انواع این مدل لولههای پلاستیکی را میتوان در دو دسته:
- تک جداره
- دو جداره
تقسیم بندی نمود. هریک از این مدلها دارای خاصیتهای بسیار ویژه و موارد کاربردی خاص و گستردهای هستند. همچنین از انواع لوله پلیاتیلن دو جداره و تک جداره نیز محصولات پلیاتیلنی متنوعی برای کارکردهای تخصصی همچون: زهکشی، لایروبی، آبهای پرفشار، محافظت از کابلها، کشاورزی و بهداشتی و… تولید شده است. در ادامه به بررسی تخصصی انواع و قیمت لوله پلیاتیلن خواهیم پرداخت.
لوله پلیاتیلن تک جداره
لولههای تک جداره در قیاس با انواع لولهها (فولادی، چدنی، آزبست، بتنی و…) دارای مزایای فوق العادهای میباشد. همین مزایای فوق العاده موجب شده که استفاده از انواع لوله پلیاتیلن تک جداره با استقبال عمومی بینظیری روبرو شود. لولههای تک جداره با اتصالات پلیاتیلنی نیز هماهنگی مناسبی دارد. یعنی به تمام ویژگیهای قدرتمند این لولهها، بایستی مزیت اتصال راحت و بی دردسر را اضافه کرد.
همچنین با ارتقای سطح مواد اولیه، گونه جدیدی از لوله تک جداره با نمره (HIGH GRADE) وارد بازار شد. مهمترین دلیل این تغییر نسل و افزایش کیفیت لوله تک جداره و دوجداره را میتوان در منسوخ سازی مواد اولیه PE63 مربوط دانست. در واقع با جایگزینی مواد اولیه باکیفیتی مانند PE80 و PE100 به جای PE63، کیفیت انواع لوله پلیاتیلن نیز به شدت ارتقا پیدا نمود.
موارد کاربرد لوله تک جداره
همانطور که پیشتر نیز عنوان شد، پلیاتیلن دارای مزایای بسیار زیادی و قدرتمندی میباشد. خواص هیدرولیکی عالی، ضدضربه و ضد سایش بودن، وزن کم، سهولت در نصب و حمل، مقاومت مکانیکی، عدم پوسیدگی، زنگ زدگی و خوردگی اسیدی و شیمیایی و…، همه و همه بخشی از مزایای پلاستیکهای فشرده است. این مزایا به خوبی به لوله تک جداره پلیاتیلن نیز وارد شده است. به همین دلیل از لولههای پلیاتیلنی در انواع:
- شبکه توزیع انتقال با دبی نسبتاَ محدود
- موارد کشاورزی و گلخانه
- انتقال آب آشامیدنی
- لوله کشی آب شرب برای خطوط طولانی
- انتقال جریانهای سیالات فاضلابی
- سیستمهای آبیاری تحت فشار
- کاورینگ برخی از کابلهای صنعتی و مخابراتی
- شبکههای جمع آوری آبهای سطحی
- جمع آوری، دفع و انتقال فاضلابهای صنعتی
و… استفاده میشود. البته به یاد داشته باشید که بسته به سه عامل «کیفیت مواد اولیه»، «ضخامت لوله» و همچنین «قطر لوله»، میزان فشار تولیدی لوله تک جداره پلیاتیلن مشخص میشود. معمولاَ با توجه به دبی کم جریان سیال در لوله پلیاتیلنی تک جداره، این لولهها با فشار بسیار پایین (2 الی 4 بار) نیز تولید میشوند.
لوله دو جداره پلیاتیلن
لوله دو جداره پلیاتیلن در انواع مختلفی طراحی و ساخته میشوند و بدون شک محبوب ترین نوع لولههای پلاستیکی به شمار میآیند. لولههای پرکاربرد کاروگیت و کاروگیت اسپیرال نیز از لولههای دوجداره ساخته میشوند. لولههای دوجداره به دلیل تحمل بالای فشارهای خارجی به لوله، در پروژهها و صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. البته نقطه ضعف لولههای دوجداره را میتوان به «عدم تحمل کافی برای فشارهای داخلی» مربوط دانست. از همین رو برای جریان سیالات با فشار داخلی کم، از لوله پلیاتیلن دو جداره استفاده میشود.
دامنه کاربردهای لولههای دوجداره PE بسیار گسترده است. فقط کافیست نگاه کوتاهی به مزایا و کاربردهای بینهایت وسیع لولههای کاروگیت و اسپیرال داشته باشید. این بررسی خود نشان دهندهی این مسئله است که موارد کاربرد لولههای دوجداره PE تا چه حد گسترده است.
همچنین پیشنهاد میکنیم که به مطالعه مطالب جذاب و مرتبط زیر بپردازید:
ویژگیهای لوله پلیاتیلن دوجداره
از ویژگیهای متعدد لوله دوجداره PE میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- رسوب ناپذیری. (میزان تشکیل رسوب در لولههای دو جداره بسیار کم است. به طوری که معمولاَ هیچگونه گرفتگی در این لولهها مشاهده نمیشود.)
- وزن بسیار سبک؛ در نتیجه نصب و حمل و نقل انها بسیار راحت است. همچنین لوله پلیاتیلن دوجداره در قیاس با لولههای فلزی، چدنی و بتنی از وزن کمتری برخوردار است.
- مقاومت شیمیایی ویژه. (عدم خوردگی و پوسیدگی در برابر سیالات اسیدی، قلیایی، گازهای شیمیایی و انواع حلال)
- سهولت در نصب و اجرا (عدم نیاز به ماشین آلات سنگین و صرفه جویی در هزینه)
- ضریب زبری بسیار ناچیز. (سطوح داخلی لوله پلیاتیلن کاملاَ صیقلی و صاف است. یعنی جریان سیال و جامدات محلول در آن، با کمترین مقاومت ممکن از درون لوله عبور میکنند).
- ماندگاری و طول عمر زیاد. (طول عمر در حدود 65 الی 100 سال. البته شرایط نصب، نوع و میزان فشار سیالات و شرایط محیطی نیز بسیار مهم است.)
- مقاومت هیدرولیکی و جریان پذیری عالی
- کسب استانداردها. (این لولهها در شرکت پایپ ایران، تحت رعایت تمامی استاندارهای بین المللی تولید میشوند).
مقاومت خمشی و فیزیکی ویژه. (انواع لوله پلیاتیلن دوجداره به شدت در برابر ضربه، سایش و نیروهای خمشی مقاوم بوده و بسیار منعطف است).
لوله زهکشی پلیاتیلن
مشخصاَ بهترین و کارآمدترین نوع لوله زهکشی، از جنس پلیاتیلن خواهد بود. کاربردهای این نوع لوله بسیار بسیار زیاد است و در واقع هرجا که آب مزاحم و زیادی وجود داشته باشد، لزوم استفاده از لوله زهکش پلاستیکی احساس میشود. این لولهها دارای ظاهری سوراخ سوراخ (حلقه حلقه) هستند. همچنین دارای سطح داخلی صاف و سطح رویی موجداری نیز میباشند. از این لولهها برای جمع آوری آبهای سطحی و فاضلاب، کشاورزی، آماده سازی زمینهای چمن ورزشی و… استفاده میشود.
لوله پلیاتیلنی گازرسانی
اولین بار در حدود 70 سال پیش و در کشور آمریکا، استفاده از لولههای پلیاتیلن گازرسانی مورد توجه قرار گرفت. با گذشت حدود 7 دهه از ابداع این نوع لوله، امروزه بسیاری از کشورها در سراسر جهان از متریال PE برای ساخت لولههای گازرسانی استفاده میکنند. بطوریکه فقط در منطقه خاورمیانه، بیش از 90% کشورهای عربی از لوله پلیمری برای انتقال گاز استفاده میکنند. عمدهی این لولههای پلیمری نیز از جنس پلاستیک فشرده است. همچنین در کشور ایران نیز، عمدهی پروژههای گازرسانی شهری و روستایی جدید، با استفاده از لوله پلیاتیلن گازرسانی انجام میشود.
به سبب وجود سیال گازی در لوله HDPE گازرسانی، این تجهیزات دارای مقاومت ویژهای در برابر حریق طراحی میشوند. همچنین دارای انعطاف بالا، سهولت در نصب، هزینههای کم در شروع اجرا، عدم رسوب گذاری، عدم پوسیدگی، مقاومت بالا در برابر مواد اسیدی و قلیایی و… هستند. طول عمر لولههای گازرسانی از جنس پلیاتیلن، تا حدود 50 سال و بیشتر تخمین زده میشود.
اتصالات لوله گازرسانی پلیاتیلن
لولههای گازرسانی PE تا حداکثر میزان فشار 25 بار تولید میشوند. نوع اتصال در لوله گازرسانی پلیاتیلنی، ترکیبی از اتصالات الکتروفیوژن و البته جوشکاری الکتروفیوژن است. بدین شکل که ابتدا توسط دستگاه الکتروفیوژن به محل جوش و اتصالات حرارت داده میشود تا نقاط اتصال و لوله نرم گردد. هنگامی که سرد شدند، پیوند بسیار محکمی بین لوله و اتصال پلیاتیلنی انجام میشود.
لوله پلیاتیلن آبرسانی
لولههای آبرسانی پلیاتیلن به دلیل عدم رسوب گذاری، خوردگی، پوسیدگی، زنگ زدگی و…، سالهاست که به عنوان مطمئن ترین تجهیزات برای انتقال آبهای شرب و حتی پساب و فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین به دلیل همین مزایا، لوله پلیاتیلن آبرسانی قادر است تا هزینهها را به شدت کاهش دهد. این کاهش هزینهها با توجه به عدم خرابی تأسیسات شهری و روستایی و در دراز مدن اتفاق میافتد.
با توجه به حساسیت لوله آبرسانی پلیاتیلنی، در ساخت این تجهیزات از گریدهای باکیفیت 80 و 100 استفاده میشود. همچنین این لولهها عمدتاَ به صورت تک جداره تولید میشوند. با توجه به دبی آب عبوری و همچنین فشارهای داخلی مختلف جریان آب، این لولههای PE آبرسانی از حداقل 2.5 بار تا 25 بار قابلیت تحمل فشار را دارند.
مزایای لوله آبرسانی پلیاتیلن
به طور کلی با توجه به تولید لوله آبرسانی از متریال پلیاتیلن، میتوان گفت که تمامی خاصیتهای جذاب این مواد پلیمری در لولههای آبرسانی پلیاتیلنی دیده میشود. از جمله این مزایا میتوان به مواردی چون:
- انعطاف پذیری فوق العاده
- عدم خوردگی، زنگ زدگی و پوسیدگی
- مقاومت در برابر تغییرات دمایی، عوامل جوی و جابجایی لایههای خاک
- ایستادگی ویژه در برابر مواد اسیدی، بازی، انواع حلال آلی، سیالات قلیایی و شیمیایی
- مقاومت مکانیکی، فشاری و ضربهای بالا
- سهولت در حمل و نقل، اجرا، نصب و نگهداری
- عدم احتیاج به پوشش و کاور کاتدی برای لوله آبرسانی PE
و… اشاره نمود. دررابطه با نحوه اتصال لوله پلیاتیلن آبرسانی، میتوان گفت که بهترین روش استفاده از اتصال جوشی میباشد. توجه داشته باشید که اتصالات جوشی پلیاتیلن بایستی با نهایت دقت انجام شود. چنانچه اتصال در لولههای آبرسانی خوب انجام نشود، مطمئناَ شاهد نشتی خواهیم بود.
لوله فشار قوی پلیاتیلن
لوله پلیاتیلن فشار قوی گونه ای دیگر از لولههای PE است که برای هدایت آبهای با دبی و فشار زیاد کاربرد دارد. بخصوص اگر این جریان آب پرفشار در مناطقی با شیب بسیار تند و سطوح ناصاف و دارای پستی و بلندی وجود داشته باشد، خرید لوله فشار قوی پلیاتیلن بدون شک بهترین انتخاب ممکن خواهد بود.
به لحاظ ظاهری، لوله فشار قوی پلاستیک فشرده دارای رنگ سیاه و یک خط آبی بر روی لایه بیرونی آن وجود دارد. همچنین عمدتاَ این لولهها با بهره گیری از مواد ANTI-UV ساخته میشود. از همین رو برای استفاده در زیر آفتاب شدید نیز مناسب هستند.
کاربردهای لوله پلیاتیلن فشار قوی
- استفاده از لوله فشار قوی HDPE به منظور تکمیل خطوط گازرسانی (هدایت گاز طبیعی)
- عملکرد مطلوب در سیستمهای آبیاری متحرک و ثابت
- عملکرد ویژه در سیستمهای آبیاری تحت فشار کشاورزی. (مدلهای آبیاری بارانی که با استفاده از آب باران انجام میگیرد و مدل قطرهای)
- انتقال آبهای با فشار زیاد؛ بخصوص در شرایط محیطی سخت و ناصاف و همراه با شیبهای زیاد
- کارایی مناسب برای شبکهها و سیستمهای زهکش فشاهای مختلف
- هدایت و انتقال انواع فاضلاب (شهری، روستایی، صنعتی، بهداشتی)
امکان تولید لوله فشار قوی پلیاتیلن در فشارهایی مانند 10، 16 و حتی 32 بار نیز وجود دارد. این لولهها به دلیل قابلیتهای زیاد برای استفاده در آبهای پرفشار،عمدتاَ با فشارهای کم تولید نمیگردد.
لوله پلیاتیلن کابلی
لوله پلیاتیلن کابلی گونهای دیگر از لولههاست که تنها در فشارهای 4 و 6 بار تولید میشود. زیرا در آنها اصلاَ سیالی جریان نداشته و مسلماَ هیچگونه فشار داخلی نخواهند داشت. لوله کابلی پلیاتیلن به عنوان مناسبترین انتخاب برای مواردی همچون:
- رد شدن و کاورینگ کابلهای مخابراتی و برق
- حفاظت و عبور کابلهای CCTV و فیبرهای نوری
- عبور بی دردسر کابلهای چراغ راهنمایی و رانندگی
و… مطرح میباشد. لوله کابلی پلیاتیلن به دو صورت شاخهای و حلقهای تولید میشود. از این رو به این تجهیزات، لولههای رولی نیز گفته میشود.
مزایای لوله کابلی پلیاتیلن
- قیمت بسیار بسیار مناسب. (به دلیل تولید انبوه و استفاده از متریال پلیاتیلن)
- عایق مناسب برای انواع کابلها
- لوله کابلی تولید شده با پلاستیک فشرده مناسب برای کاورینگ و عبور انواع کابل فیبر نوری، کابل مخابرات، کابل برق، CCTV و… است.
- حفاظت از کابلها در مقابل عوامل جوی همانند بارانها و برف. (ایجاد نوسانات و حتی برق گرفتگی)
- عملکرد ویژه به سبب حفاظت از کابها در برابر اشعههای فرابنفش. (جلوگیری از استهلاک کابلهای عبوری)
- مانع از سوختگی کابلها در زمان ایجاد صاعقه (رعد و برق)
- عدم پوسیدگی، زنگ زدگی، شکنندگی، ترک خوردگی و سایش
- قابلیت استفاده و نصب راحت از لوله کابلی پلیاتیلن برای پروژههای گوناگون کابل کشی برق شهری
- مانع وارد آمدن ضربه و برخوردهای سخت با کابلها در زمان انجام هرگونه هنگام حفاری
- قابلیت استفاده برای برخی مصارف کشاورزی و آبیاریهای تحت فشار. (در این صورت، لولههای کابلی در فشارهای از2 الی 40 بار امکان تولید خواهند داشت.)
- همچنین باید گفت که لولههای کابلی، تقریباَ تمامی مزایای خاص و بینظیر پلیاتیلنها را دارا میباشند.
لوله پلیاتیلن لایروبی
همچنین لولههای خاص به منظور لایروبی نیز ساخته شده است که از جنس پلاستیک فشرده میباشد. لولههای لایروبی به دلیل سطح کاملاَ صاف درونی، گل و لای و فاضلاب و مواد جامد موجود در آن را به راحتی و باکمترین میزان مقاومت از خود عبور میدهند. البته مقاومت شیمیایی و فیزیکی قابل توجه لوله لایروبی پلیاتیلن نیز بسیار مهم است. چرا که میتواند به انتقال بی دردسر سیالات در موارد نیاز به لایبروبی، به شدت کمک کند. لوله لایروبی پلیاتیلنی نیز در سایزها و فشارهای متنوع قبالیت تولید دارند.
لوله پلیاتیلن HPDE
لوله HDPE دارای مقاومت ضربهای، فشاری و مکانیکی بالایی میباشد. در این میان، حجم وسیعی از کشور ایران را نیز مناطق کم آب، خشک و کویری تشکیل داده است. علاوه بر این، میزان هدررفت آب در بخشهای کشاورزی و باغداری ایران بسیار بالاست. بخشی این میزان هدررفت مربوط به استفاده از روشهای نادرست و برخی دیگر به دلیل عدم استفاده صحیح از تجهیزات کاربردی است. این در حالیست که لوله پلیاتیلن HDPE به شدت میتواند کاربردی باشد. از همین رو:
آبیاری تحت فشار با لوله پلیاتیلن HPDE دارای دو مزیت عمده است. از یکسو آب به اندازه کافی به گونهها و پوششهای گیاهی و زمین خواهد رسید. و از سوی دیگر، به صرفه جویی در مصرف آب شدیداَ کمک میکند. البته مرتباَ نوسانات فشار آب نیز در هنگام کشت و آبیاری ایجاد میشود. نکته قابل اهمیت دیگر این است که لوله پلیاتیلن HDPE این فشارها را نیز به خوبی تحمل میکند. درواقع بسیار بهتر از همنوعان خودش!
پیشتر استفاده از لولههای فلزی و چدنی رواج داشت. اما لولههای فلزی دارای مشکلات عدیدهای از جمله: به زنگ زدگی، سنگینی و مقاومت پایین در برابر مواد اسیدی بودند. به همین دلیل سازمانهای جهانی و صنایع به سراغ راهکارهایی برای کاهش مصرف آب رفتند. یکی از این راهکارها، گسترش لوله پلیاتیلن HDPE برای مصارف گوناگون صنعتی، باغداری و کشاورزی بود.
انواع لوله PE بر مبنای چگالی
لولههای PE بر اساس مقدار چگالی در 4 دستهی «لوله پلیاتیلن با چگالی بالا»، «با چگالی متوسط»، «با چگالی کم خطی» و «با چگالی خیلی کم» تقسیم بندی میشوند. به هر میزان که چگالی لوله بالاتر باشد، قاعدتاَ انتظار دریافت محصول محکمتر و بهتری وجود خواهد داشت. لوله HDPE که با نام لوله بهداشتی پلیاتیلنی نیز شناخته میشود، از بهترین لولههای با چگالی بالا محسوب میشود.
ویژگیهای لوله پلیاتیلن
لولههای پلیاتیلن دارای ویژگیهای بسیار متنوع و گستردهای میباشد که همین امر موجب شده است که در کاربریها و پروژههای مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. از ساختمان سازی و انتقال فاضلاب گرفته تا نیازهای صنعتی، کشاورزی و باغداری، همه و همه کاربریهایی هستند که از لولههای پلیاتیلنی در آنها به میزان بسیار زیادی استفاده میشود. درواقع این لولهها در اکثر پروژههای گفته شده، به عنوان انتخاب اول صاحبان پروژه مطرح میباشد. از جمله ویژگیهای این لولهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مقاومت فیزیکی و شیمیایی
لولههای پلیاتیلن در پروژهها به مانند یک نگهبان واقعی عمل میکنند. و البته خیالتان را از بابت هرگونه فشار، ضربه، سایش و همجواری با مواد شیمیایی راحت میکنند. لولههای پلیاتیلن در مقابل سیالات بازی و اسیدی، مواد شیمیایی خورنده، ضربه، فشار و البته در بیشتر مواقع ساییدگی، مقاومت قابل توجهی دارند. ضمن اینکه با وجود شکل گیری این تجهیزات از جنس پلیاتیلن، دیگر نیازی به ادوات و تجهیزات ضربه گیر نیز نخواهد بود. زیرا ایستادگی خود این لولهها در برابر ضربه (در فشار و دماهای متفاوت)، قابل توجه است.
طول عمر بالای لوله پلیاتیلن
انواع لوله پلیاتیلن دارای طول عمر بسیار بالایی میباشد. همچنین برای نگهداری این تجهیزات، نیازی نیست که به خودتان زحمت خاصی بدهید. زیرا در میان انواع لولهها، کمترین میزان هزینه برای نگهداری، متعلق به همین تجهیزات است. این لولهها به منظور تشکیل زیر ساخت پروژهها لوله گذاری و لوله کشی، بسیار مطمئن، بی خطر و با طول عمر بالا هستند.
اگر چنانچه فرآیند طراحی، نصب و اجرای این لولهها مناسب باشد، طول عمر لوله پلیاتیلن در حدود 50 الی 100 سال میباشد. در واقع در شرایط محیطی خوب و همچنین رعایت اصول نصب، گاهاَ تا یک قرن دارای ماندگاری هستند. فوق العاده نیست؟!
آب بندی قوی (PE PIPE)
انواع لوله پلیاتیلنی به طور اصولی و کامل آب بندی میشوند. در نتیجه به هیچ عنوان نشتی در آنها وجود ندارد. همین عامل به صرفه جویی در کاهش آب (به سبب عدم هدررفت ناشی از نشتی) منجر میشود. مسئله آب بندی، یکی از نکاتی است که موجب تمایز پلیاتیلن در مقابل متریالهای چدن و فلز میشود.
همچنین ضخامت لوله پلیاتیلن حتی بعد از همجواری با مواد شیمیایی و اسیدی نیز، کاهش نخواهد یافت.
سهولت در نصب و اجرا
یکی از مهمترین پارامترهای موثر در آسانی نصب و اجرای این لولهها، سبک وزن بودن لوله پلیاتیلن است. در واقع با توجه به سبکی آن، به راحتی قابل جابجایی از کارخانه به محیط نصب را دارند. همچنین نصب این لولهها نیز به سه دلیل:
- سبک وزن بودن
- برشکاری ساده و راحت (برش زدن لوله برای رسیدن به اندازههای دلخواه)
- و عدم وجود اتصالات پیچیده
بسیار راحت است. همین نکات موجب متمایز شدن و محبوب تر شدن لولههای پلیاتیلن در مقابل لولههای فلزی، چدنی و بتنی نیز شده است. همچنین جابجایی و بارانداز این لولهها نیز با حساسیت نسبتاَ کمتری همراه است.
ایمنی بالای پلیاتیلن
این تجهیزات از ایمنی بسیار قابل قبولی برخوردار هستند. همچنین مدلهای پلی پروپیلنی نیز وجود دارد که ضد حریق میباشند. در واقع این مواد در مقابل اسیدهای خورنده بسیار مقاوم بوده و هیچگونه نشتی برای ریزش سیالات قلیایی به خاک و محیط زیست ندارد. از همین رو از سوی لوله پلیاتیلن، هیچ آسیب شیمیایی به افراد و کارگران وارد نمیآید.
خاصیت تغییر شکل لوله پلیاتیلن
انواع لوله پلیاتیلن دارای خاصیت «آتشخواری» میباشد. به این معنی که با حرارت دیدن، قابلیت شکل گیری مجدد دارند. البته ذکر این نکته ضروریست که پلیاتیلن متریالی از نوع ویسکوالاستیک است. بد نیست بدانید که همه ویسکوالاستیکها در طی زمان، امکان تغییر شکل خواهند داشت. حتی در فشار کم و دمای معمولی. از همین رو سه پارامتر: «فشار»، «مدت زمان» و «دما» به شدت در تغییر شکل و خاصیت پذیری پلیاتیلن موثر است.
قیمت ارزان لوله پلیاتیلن:
مقرون به صرفگی و اقتصادی بودن قیمت لوله پلیاتیلن (PE PIPE) از چندین جهت قابل بررسی خواهد بود:
- اول اینکه قیمت لوله پلیاتیلن بسیار مناسب است. به همین دلیل با توجه به مزایای گسترده و قیمت مناسب، در خطوط وسیع لوله کشی از این تجهیزات استفاده میشود.
- دوماَ عدم نیاز به تعمیر و ماندگاری بسیار بالای این پایپها، نشان از مقرون به صرفگی ویژهای میدهد.
- سوماَ به دلیل سبکی، هزینههای کمتری برای خدمات حمل و نقل و نصب پرداخت میشود.
انعطاف پذیری ویژه پلیاتیلن
شعاع مجاز خمش لوله پلیاتیلن به شکل میانگین، ۲۰ برابر قطر خارجي آن است. منعطف بودن این لولهها، خاصیت ویژهای است که به خصوص در کاربردهای زیرزمینی، کار با این لولهها را آسانتر و لذتبخش تر میکند. شعاع خمش این لوله بسیار ویژه است و بخش قابل توجهی از مشکلات نصب را کاهش میدهند. علی الخصوص هنگامی که پای مسیرهای دارای انحنا و کج به میان بیاید، انتخاب اول تمامی کارفرمایان لوله پلیاتیلن خواهد بود. چنانچه در مسیرهای کج و منحنی، از لولههایی استفاده شود که منعطف نیستند، دو مسئله پیش خواهد آمد:
- تعداد اتصالات به شدت افزایش پیدا کرده و فرآیند نصب زمانبر خواهد شد.
- و مسلماَ با افزایش اتصالات، هزینههای نصب نیز به مراتب بیشتر میشود.
این دقیقا یکی از ضعفهای لولههای چدنی، بتنی و فلزی است که دارای هیچگونه انعطافی نیستند!! همچنین باید گفت که چنانچه دما و فشار تغییر پیدا کند، به همان میزان لولههای پلیاتیلن نیز قابلیت منعطف شدن دارند. انواع لوله پلیاتیلن به دلیل دارابودن انعطاف ویژه، در مقابل زلزله نیز عملکرد مناسبی خواهند داشت.
خواص هیدرولیکی عالی
به طور کلی میزان مصرف انرژی در لولههای پلیاتیلن پایین است. مصرف انرژی پایین این لولهها البته از دو بعد قابل بررسی میباشد:
- پایپهای پلیاتیلنی در هنگام ساخت با مصرف انرژی بسیار کمتری تولید میشوند. (در مقایسه با لولههای بتنی، چدنی و فلزی)
- به دلیل سطح داخلی صاف، به هنگام جریان پذیری و انتقالات سیالات، کمترین میزان انرژی را به خرج میدهند. چه در انتقال سیالات فاضلابی و چه در انتقال آب آشامیدنی.
- به یاد داشته باشید که جریانهای فاضلاب همواره دارای مقدار زیادی لجن، مواد جامد و گل و لای میباشند و چنانچه زبری سطح درونی لولهها زیاد باشد، امکان مسدود شدن لوله وجود خواهد داشت. در صورتی هم که لوله با مواد فاضلابی دچار گرفتگی شود، باز کردن ان سخت و زمانبر خواهد بود. سطوح داخلی لوله پلیاتیلن کاملاَ صیقلی بوده (میزان زبری ناچیز در حدود ۰٫۰۰۷) و کمترین مقاومت ممکن را در برابر جریان سیال دارد.
به یاد داشته باشید که لولههای PE مقاومت بسیار مناسبی نیز در برابر جریانهای الکتریکی دارند.
عدم پوسیدگی و زنگ زدگی
یکی از مزایای ویژه این لولهها، عدم زنگ زدگی و پوسیدگی میباشد. به طوری که لوله واتصالاتی که از جنس پلیاتیلن تولید میشوند، نه هیچگاه دچار خوردگی شیمیایی میشوند. و نه هیچگاه زنگ میزنند. این لولهها عملکرد ویژهای در انتقال مایعات دارای جامدات غیرمحلول دارند. همچنین لولههای پلیاتیلنی با چند لایه سازی، مقاومت بسیار مناسبی در برابر جوندگان نیز دارند.
اتصالات راحت و کم هزینه لوله پلی ایتلن (PE PIPE)
لولههای جنس PE به لحاظ اتصالاتی نیز بسیار مقرون به صرفه و سریع النصب هستند. همچنین قابلیت جوشکاری این لولهها بسیار راحت و کم هزینه است.
افت فشار کم لوله PE
در لولههای پلیاتیلنی، افت فشار سیال (آب، فاضلاب و…) بسیار کمتر از سایر لولهها است. دلیل این امر به میزان ضریب اصطکاک پایین پلیاتیلن برمیگردد. در نتیجه همواره راندمان کار با استفاده از این تجهیزات بالا میباشد. این مسئله به خصوص در لولههای دوجداره، یکی از مزیتهای مهم است.
کاربردهای لوله پلیاتیلن (PE pipe)
از مزایای گسترده این لولهها تا حدود زیادی گفتیم. اما با توجه به مزایای گسترده لوله پلیاتیلن، بدون شک کاربردهای این تجهیزات نیز بسیار گسترده است. ساخت و سازهای ساختمانی، پروژههای انتقال سیال دریایی، پروژههای انتقال آب و گازرسانی، هدایت فاضلاب به سمت تصفیه خانههای شهری و…، تنها بخشی از کاربردهای لولههای ساخته شده از جنس پلاستیک فشرده میباشد. از کاربردهای لولههای HDPE میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مناسب برای کاورینگ کابلها و سیمهای اتصالاتی
- بکارگیری ویژه در پروژههای انتقال آب آشامیدنی
- عملکرد عالی برای انتقال فاضلاب صنعتی و شهری و دیگر پسابها.
- مناسب برای سیستمهای آبیاری تحت فشار کشاورزی (لوله HDPE)
- انتخابی عالی برای هدایت و انتقال فاضلاب، لولههای لایروبی و انتقال آبهای با TDS بالا. (به جهت خاصیت ضدخورندگی لوله پلیاتیلن)
- عملکرد مناسب برای انتقال گاز (پروژههای گازرسانی) و همچنین فرودگاهها
- امکان استفاده به عنوان لوله انتقال دهنده آب دریا و خطوط انتقال محصولات نفتی
- قابلیت بکارگیری در خطوط سیالات کارخانههای تولیدی و همچنین به کارگیری به جهت ساپورت خطوط آب سرد واحدهای صنعتی سنگین. (نیروگاههای برق و سیکل ترکیبی، پالایشگاههای نفت، پتروشیمی، بنزین و گاز و شرکتهای تولید کننده فرآوردههای پتروشیمی)
- مناسب برای انتقال سیالات از راه دریا. (به دلیل خاصیت شناور ماندن آن روی آب)
- مناسب برای تمامی فضاهایی که امکان سایش ادوات و لوازم به لولهها وجود دارد. (خاصیت ضد سایشی پلیاتیلن)
- قابلیت به کارگیری از پلیاتیلن به منظور اطفای حریق (لولههای آتش نشانی)
- استخرهای پرورش آبزیان و سیستمهای تهویه مطبوع (HVAC) و اتاقهای هواساز
در ادامه به بررسی تخصصی عمدهی کاربریهای عنوان شده خواهیم پرداخت.
1. لوله پلیاتیلن خطوط انتقال گاز و نفت
استفاده از پایپهای پلیاتیلنی در خطوط انتقال نفت و گاز (Gas&oil PE pipe) به چند منظور انجام میگیرد:
- در اکثر موارد انتقال نفت و گاز از طریق لولههای فولادی صورت میگیرد. از همین رو همواره در معرض ضربات شدید قرار دارند. به جهت اهمیت استراتژیک نفت و گاز برای کشور، با استفاده از لولههای پلیاتیلنی نوعی کاور و پوشش محافظ بر روی این لولهها به وجود میآید. درحقیقت خاصیت ضدضربه این لولهها میتواند امنیت بسیار بیشتری را برای لولههای فولادی به ارمغان بیاورد.
- نشت گاز و نفت از لولههای فولادی، میتواند بسیار خطرناک باشد و سبب انفجارهای بزرگی شود. از همین رو استفاده از پلاستیک فشرده برای پوشش محافظ این لولهها، میتواند تا حدود زیادی به سلامت و افزایش طول عمر و راندمان بهتر لولههای فلزی کمک کند.
- در کشورهای بزرگ جهان میزان استفاده از لوله پلیاتیلن گازرسانی بسیار گسترده است. به عنوان مثال در کشورهای کانادا و ایالات متحده آمریکا، 90 درصد از پروژههای گازرسانی با خطوط انتقالی انجام میشود که از لولههای پلیمری در آنها بهره گرفته شده است. در این میان، در 99% موارد، لوله پلیاتیلنی به عنوان لوله مورد نظر این صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
- همچنین باید گفت که لولهها فولادی دائماَ در معرض زنگ زدن و پوسیدگی قرار دارند. با ایجاد پوشش محافظ از جنس لولههای مقاوم PE، دیگر نگرانی از این بابت وجود نخواهد داشت.
2. لوله پلیاتیلن در صنعت راه آهن
این لولهها به سبب داشتن ویژگیهایی چون: مقاومت ضربهای بالا و قابلیت عایق بودن در برابر جریانهای الکتریسیته آزاد (جریانهای الکتریسیتهای که در محیط راه آهن ول و رها هستند)، به شدت در صنعت راه آهن و به خصوص قطارهای برقی شهری مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین انعطاف پذیری ویژه پلیاتیلن موجب شده است که از انواع لوله PE برای مسیرهای مارپیچ و منحنی خطوط راه آهن استفاده شود. HDPE Pipe، بیشترین نوع از لولههای پلیاتیلن است که در صنعت راه آهن مورد استفاده قرار میگیرد.
3. پوشش محافظ فیبر نوری و کابلهای مخابراتی توسط لوله PE
فیبرهای نوری و کابلهای مخابراتی برای جلوگیری از بروز مشکل و قطعی، از پوششهای محافظتی پلیاتیلنی استفاده میکنند. در واقع یک لایه لوله پلیمری بر روی این کابلها و فیبرها همچنین کابلهای برق کشیده میشود تا نقش محافظتی ضدضربهای را ایجاد کند. قیمت مناسب پلیاتیلن نیز دیگر عامل مهم در این امر است. زیرا موجب کاهش هزینههای تمام شده برای کابل کشیهای شهری و روستایی میشود. همچنین کاملاَ مشخص است که حجم کابل کشیهای شهری و روستایی بسیار وسیع و زمانبر است. از همین رو، یکی دیگر از ویژگیهای لوله پلیاتیلن، سرعت قابل توجه در نصب است.
4. کاربرد لوله پلیاتیلن در کشاورزی و آبیاری
یکی از مهمترین موارد استفاده از لوله PE، صنعت کشاورزی و باغداری است. مزایای این لولهها برای امور باغداری و کشاورزی آنقدر مناسب و گسترده است که هیچ انتخابی به پای کیفیت و خوبی پلیاتیلن نخواهد رسید. از مهمترین دلایل استفاده گسترده از لوله PE برای مصارف کشاورزی و باغداری میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- این لولهها بسیار مقرون به صرفه و با سرعت نصب بالا هستند. همچنین شیوه نصب این تجهیزات نیز راحت است و کشاورزان را دچار دردسر و هزینه کردهای زیاد نمیکند.
- مسیر باغها و زمینهای کشاورزی، با توجه به ناحیه بندیهای کشت، ممکن است پرپیچ و غیرمستقیم باشند. از همین رو انعطاف پذیری بالا و سبک وزن بودن لوله پلیاتیلن به شدت میتواند کارآمد باشد.
- عمر طولانی و ماندگاری 50 الی 100 ساله این لولهها از دیگر ویژگیهای پلیاتیلن است. در واقع خاصیتهای ضد اسیدی، ضد خوردگی، ضد جویدگی (از سوی حیوانات)، ایستادگی در مقابل اشعه نور خورشید، ضد ضربه و سایش و…، موجب شده است که این لولهها عمری طولانی و قابل توجه داشته باشند.
- وجود سایزهای مختلف لوله PE، دیگر ویژگی مهم این تجهیزات میباشد. در واقع همواره خیال کشاورزان از بابت تأمین بودن نیازهای خود، راحت خواهد بود.
- همچنین باید گفت که بهترین لوله برای استفاده در سیستمهای آبیاری تحت فشار باغداری و کشاورزی، نوع پلیاتیلنی است. این لولهها عملکرد بسیار مناسبی برای شبکههای آبیاری تحت فشار دارند.
- البته از نقش این لولهها در انتقال کود و سیالات پرسموم کشاورزی نیز نباید غافل شد.
5. لوله پلیاتیلن در سیستم تهویه مطبوع
سیستم تهویه مطبوع یکی از مهمترین و پرکاربردترین سیستمهای صنعتی کشور محسوب میشود. نکته جالب اینجاست که انواع لوله پلیاتیلن قابلیت ارائه عملکردی عالی برای سیستمهای تهویه مطبوع را دارند. سرعت نصب بالا، قابلیت برشکاری راحت پلیاتیلن برای رسیدن به متراژ مورد نظر، امکان تعویض راحت، ماندگاری بالا و…، همگی از دلایلی هستند که موجب گسترش استفاده از لوله PE در سیستمهای تهویه مطبوع شده اند.
همچنین چنانچه بخواهید سیستم تهویهای مدنظر خود را در پروژهها عوض کنید، جای هیچگونه نگرانی نیست. لولههای پلیاتیلن به سرعت قابلیت جمع آوری و نصب دوباره را دارند. سیستمهای تهویه مطبوع در تمامی کاربریهای خانگی، درمانی، صنعتی، اداری، تجاری و… قابلیت استفاده دارند.
البته از این لولهها (PE PIPE) در سیستمهای گرمایش از کف نیز استفاده گستردهای میشود. در اکثر نقاط جهان، سیستمهای گرمایش از کف با استفاده از لوله PE اجرا میشود. چه سیستمهای گرمایش از کف مسکونی و خانگی و چه برای انواع پروژههای ورزشی، تجاری، اداری. به دلیل ویژگیهای مکانیکی و هیدرولیکی عالی لوله پلیاتیلن، استفاده از این تجهیزات در گرمایش از کف شدیداَ کاربرد دارد. به منظور ساخت لوله پلیاتیلن سیستم گرمایش از کف، از دو نوع پلیمر:
- PE-RT
- و PEX
استفاده میشود.
6. کاربرد لوله پلیاتیلن برای انتقال فاضلاب
برای سالهای متمادی از لولههای فلزی و چدنی برای دفع و انتقال فاضلاب استفاده میشد. این لولهها در برخورد با فاضلاب و مواد اسیدی آن، سریعاَ دچار خردگی، پوسیدگی، زنگ زدگی و نشتی میشد. در نتیجه ضمن آسیب به طبیعت، هزینههای انجام پروژهها را نیز به شدت افزایش میداد. همچنین روند انجام انتقال فاضلاب را با وقفههای طولانی برای تعمیر مواجه میکرد. بنابراین با ورود پلاستیک فشرده به بازارهای جهانی، استفاده از این لولهها به انتخاب اول برای انتقال مواد فاضلابی و پسابها تبدیل شد. نکته جالب اینجاست که هیچ یک از مشکلات عنوان شده برای لولههای چدنی، برای لوله پلیاتیلن اتفاق نخواهد افتاد. چه چیزی بهتر از این؟!
7. استفاده از لوله PE (PE PIPE) در سیستمهای فرودگاهی
دامنه کاربردهای گسترده لوله پلیاتیلن، انگار هیچ نقطه پایانی ندارد. زیرا که خطوط سیستمهای ارتباطی و مدیریت آب فرودگاهها نیز از جنس پلیاتیلن میباشد. حالا شاید بتوان بهتر درک کرد که چرا لولهها و اتصالات PE، محبوب ترین نوع تجهیزات لولهای هستند. در حقیقت موارد مختلفی چون:
- سیستم توزیع آب در درون فرودگاه
- شبکه آب برای امور خدماتی در فرودگاه (انواع شستشوی ماشین آلات و هواپیماها)
- کاورینگ کابلهای مخابراتی و برق
- لولههای انتقال گاز و سیستمهای تهویه مطبوع و گرمایش و سرمایش
- خطوط دفع و انتقال آبهای سطحی و فاضلاب و…
همگی با استفاده از سایزهای مختلف لوله پلیاتیلن صورت میگیرد. در این زمینه نیز شرکت پایپ ایران، پکیجهای مختلفی را برای ارائه انواع لوله، اتصالات و منهولهای پلاستیکی ارائه نموده است. تا کارفرمایان پروژههای بزرگ سراسر کشور، با قیمتی مناسب و با حداکثر سرعت، به محصولات مورد نیاز خود دست پیدا کنند.
8. نقش لوله پلیاتیلن در اطفاء حریق
کاربردهای لوله پلیاتیلن در سیستمهای اطفاء حریق را میتوان در سه دسته کلی تقسیم بندی نمود:
- اولین مورد مربوط به اداره آتش نشانی است. با توجه به وجود سایزهای متعدد، انعطاف فوق العاده زیاد پلاستیک به هنگام عملیاتهای سخت دفع حریق، مقاومت خمشی، فیزیکی و شیمیایی و…، استفاده از این لولهها بسیار کاربردی است. همچنین اتصالات پلیاتیلنی نیز میتواند برای امور آتش نشانی شدیداَ راهگشا باشد.
- در حالت دوم، لولههای PE برای طراحی و اجرای سیستمهای اطفاء حریق صنایع سنگین به کار میرود. در واقع هرگونه حریق کوچکی در صنایع سنگین، بایستی به سرعت دفع و خاموش شود. چرا که امکان وجود انفجارهای گسترده در صورت گسترش حریق وجود دارد و ممکن است تلفات انسانی و مالی جبران ناپذیری را به بار بیاورد. نیروگاهها، شرکتهای فرآوردههای پتروشیمی و پالایشگاههای نفت و گاز از جمله اینگونه صنایع هستند. صنایعی که دارای مواد اشتعال آور زیادی در خود هستند.
- همچنین هرگونه سیستم اطفای حریق فضاهای بزرگ کشور نیز در این دسته جای دارد. به عنوان مثال بازارهای تجاری بزرگ کشور به مانند ایران مال، نیاز به سیستم اطفای حریق پیوسته و گستردهای دارند. با توجه به معماری خاص و وجود انحناهای زیاد در مراکز بزرگ کشور، استفاده از لوله پلیاتیلن میتواند بسیار کاربردی باشد.
9. ویژگیهای لوله پلیاتیلن معدن
در معادن بزرگ کشور خطوط مختلف انتقال آب و سیال طراحی میشود. این کار به منظور راحت بودن دسترسیها در فضاهای معدنی که خطرات بسیار زیادی هم دارد، انجام میگیرد. در حقیقت خطوطی مانند:
- گودال و آبگیری
- حمل و نقل آب و دیگر سیالات معادن
- خطوط شتسشو و تمیزسازی زغال سنگ و دیگر عناصر شیمیایی
- دوغاب گیری
و… نیاز به استفاده از لوله پلیاتیلن دارند. لوله و اتصالات پلاستیکی پایپ ایران در سخت ترین شرایط عملیاتی معادن سراسر ایران و منطقه، توانمندیهای خود را به اثبات رسانده است. همچنین به راحتی قابلیت جابجایی و هدایت انواع سیالات در فضاهای معدن، بوسیله لولههای شرکت پایپ ایران وجود خواهد داشت؛ آن هم با بالاترین کیفیت ممکن.
10. لوله پلیاتیلن در مجموعههای ورزشی
فضاهای ورزشی را به میتوان دو بخش سرپوشیده و روباز دسته بندی نمود. در هر یک از این فضاها، استفاده از لوله پلیاتیلنی دارای کاربردهای فراوانی میباشد. در ادامه به تفکیک هریک از این فضاها خواهیم پرداخت:
- سالنهای ورزشی: سالنهای ورزشی از سیستمهای تهویه و لوله کشی متعددی برخوردار است. چه برای سیستمهای گرمایش از کف برخی سالنها و چه برای دیگر لوله کشیهای این مجموعه، استفاده از لوله PE به خوبی میتواند پاسخگوی تمامی نیازها باشد. (سالنهای فوتسال، بسکتبال، هندبال، هاکی، اسکیت و…)
- مجموعههای ورزشی روباز: همانند سالنهای ورزشی، در مجموعههای ورزشی روباز نیز از لوله پلیاتیلن برای موارد مختلفی همچون: سیستمهای سرمایش و گرمایش، سیستم تهویه مطبوع و هواسازی، زهکشی چمن برای زمینهای چمن مصنوعی و طبیعی (فوتبال، کریکت، راگبی) و شبکه دفع و هدایت فاضلاب استفاده میشود. همچنین سیستم توزیع آب برای چمن زمینهای فوتبال، راگبی و گلف نیز با استفاده از لوله پلیاتیلنی انجام میشود.
11. کاربرد لوله پلیاتیلن در انتقال آب دریا و خدمات دریایی:
لولهها و اتصالات جنس پلیاتیلن، به چند منظور برای نیازهای دریایی مورد استفاده قرار میگیرند:
- به منظور استفاده در پروژههایی که نیاز به شناورسازی لولهها بر روی بستر دریا وجود دارد.
- تخلیه انواع سیالات فاضلابی
- بهره گیری از لوله پلیاتیلنی در ساخت سازهها، خطوط انتقال سیال اسکلهها و همچنین سکوهای دریایی
- عملکرد مناسب در هنگام نیاز به نصب لوله بر روی زمینهای مردابی و باتلاقی
- دریافت آبهای شور و شیرین از دریا و دریاچهها
- به عنوان کاورینگ برخی از لولههای فولادی اکتشافی درون دریا
- امکان استفاده از لوله PE برای ساخت، تعمیر، ترمیم و بازسازی ناوگانها، کشتی، قایقها و لنجهای باری. (لوله کشی داخلی کشتیها و قایقها)
- انتقال مایعات و آب از زیر بستر رودخانهها یا دریاچهها. (عمدتاَ نیاز به استفاده از لولههای سایز بالا میباشد)
به طور کلی از دهه 60 میلادی، استفاده از لوله پلیاتیلن رواج گستردهای برای نیازها و پروژههای دریایی پیدا نمود.
نحوه تولید لوله پلیاتیلن
تولید مناسب لوله پلیاتیلن میتواند در کیفیت نهایی محصول تأثیر بسزایی داشته و کاراییهای این تجهیزات را نیز در پروژهها افزایش دهد. پیش از هرچیز بایستی بدانید که عمدتاَ پروسه تولید لولههای پلاستیکی به شیوه «اکستروژن» انجام میشود. از همین رو پروسه تولید لوله پلیاتیلن را در چندین گام بررسی خواهیم نمود:
- در روش تولید، اکستروژن، ابتدا مواد اوليه در قالب گرانول به درون دستگاه اکسترودر انتقال پیدا میکنند.
- سپس با ایجاد حرارت زیاد، این مواد اولیه گرانولی و پلیمری به صورت ذوب شده در میآیند.
- در گام بعدی، مواد گرانولی ذوب شده توسط ماردون (ميله مارپيچ) به سمت جلو انتقال داده میشوند.
- حالا نوبت قالب گیری مواد ذوب شده میباشد. در حقیقت این مواد ابتدا از دستگاه اکسترودر خارج میشوند و سپس در قالبهایی خاص جای میگیرند.
- مواد اولیه پس از اینکه به خوبی پخته شده، از سر قالب اجازه خروج پیدا میکنند. پس از آن از کالیبراتور گذرانده میشوند. همچنین بلافاصله کار خنکسازی سطح لوله بعد از خارج شدن از کاليبراتور انجام خواهد شد. این کار بوسیله چند لایه جريان آب سرد صورت میپذیرد.
- شکل دهی این مواد به وسیله تانک وکیوم صورت میگیرد. این شکلدهی با فشار بالای دستگاه وکیوم تانک و بر اساس سایزهای مختلف لوله صورت میگیرد. رفته رفته پلیاتیلن نیز گرمای داغ خود را در وکیوم تانک از دست میدهد.
- اما برای خنکسازی کامل پلیاتیلن در خطوط تولید، تانک خنک کننده تعبیه شده است. این لولهها پس از خروج از تانک وکیوم، بوسیله آب سرد تانکهای خنک کننده، حرارت خود را از دست میدهند. نهایتاَ نیز بیرون کشیده شده و برشکاری میشوند. (برای متراژهای دلخواه)
تولید لوله پلیاتیلن به روش کواکستروژنی
تولید لوله پلیاتیلنی به روش کواکستروژنی به عنوان بهترین روش ساخت این تجهیزات محسوب میشود. در این روش که از چندین مرحله حرارت دهی، قالب گیری، شکلدهی و سایزگیری، خنک کاری و تجاری سازی تشکیل شده است، سعی بر آن است تا تمامی ویژگیهای لوله پلیاتیلن افزایش یابد. بطوریکه این ویژگیها در قالب چند لایه محکم، بر یکدیگر برهم کنش حمایتی دارند.
انواع گرید مواد اولیه پلیاتیلن
تولید لوله پلیاتیلن معمولاَ بوسیله یکی از سه ماده اولیه «PE63»، «PE80» و «PE100» صورت میگیرد. هر یک از این مواد پلیمری دارای ویژگیهای خاصی است. البته استفاده از برخی از این مواد در سالهای اخیر به شدت رشد و گسترش یافته و استفاده از برخی دیگر نیز منسوخ شده است. در ادامه به بررسی ویژگیهای هر یک از این مواد خواهیم پرداخت.
تولید لوله با مواد PE 63 (گرید 63)
امروزه استفاده از مواد اولیه پلیاتیلنی PE63 منسوخ شده است. دلیل این امر از دو بعد قابل بررسی میباشد:
- اول آنکه لوله پلیاتیلن تولید شده با PE63، قابلیت تحمل فشارهای بالا را ندارد. بنابراین نمیتوانند برای عبور آبهای با دبی بالا، عملکرد مطلوبی را از خود ارائه دهند.
- دوم آنکه این مواد در قیاس با مواد اولیه PE80 و PE100 از چگالی کمتری برخوردار هستند. در نتیجه وزن و ضخامت بیشتری دارند و این خاصیت به لوله ساخته شده از PE63 نیز انتقال مییابد. بنابراین هزینه تولید به شدت بالا میرود و دیگر نمیتوان نگاه مقرون بصرفگی به لوله PE داشت. از لولههای پلیاتیلنی تولید شده از PE63 بیشتر برای سیستمهای آبیاری تحت فشار و دبیهای محدود کشاورزی و گلخانهها استفاده میشود.
لوله پلیاتیلن با مواد PE80 (گرید 80)
در دهه 70 میلادی استفاده از مواد پلیاتیلن PE80 رواج پیدا نمود. این مواد اولیه که دارای چگالی بالاتری میباشد، امکان تولید لولههای پلیاتیلن با ویژگیهای:
- وزن کمتر
- ضخامت نازکتر
- تحمل فشاری بالاتر
- و همچنین قیمت مناسبتر
را به ارمغان آورد. مواد پلیاتیلن گرید PE80 یکی از مهمترین مواد اولیه مورد استفاده در کارخانه پایپ ایران نیز میباشد. بهره گیری از این ماده اولیه در کارخجانجات تولید لوله پلیمر سراسر جهان و ایران، بسیار رایج است. هم لولههای تولیدی با مواد PE80 و هم لولههای PE100، دارای مقاومت ضربهای و فشاری بالایی هستند. از همین رو در مقابل تکانههای شدید زلزلهها دارای مقاومت قابل توجهی هستند. همچنین عملکرد مناسبی را در برابر جابجایی لایههای خاک خواهند داشت.
قیمت لوله پلیاتیلن PE100 (گرید 100)
مواد اولیه گرید PE100 به عنوان جدیدترین نوع مواد تولید کننده لولههای پلاستیکی مطرح میباشد. از این مواد برای بهره گیری از فشارهای بالاتر در ساخت لوله استفاده میشود. همچنین هرگاه به واژهی «پلاستیک سخت» برخورد کردید، بایستی بدانید که یعنی آن لوله یا اتصالات با استفاده از مواد اولیه PE100 تولید شده است. این مواد اولیه دارای چگالی بالاتری است. در نتیجه امکان تولید لوله با ضخامت کمتر و قیمت ارزانتر مهیا میباشد.
یکی دیگر از دلایل محبوبیت لولههای تولیدی با مواد PE100، به خاصیت ضد ماورا بنفش این محصولات بر میگردد. جایی که مقاومت لولههای پلیاتیلنی را به شدت ارتقا میدهد. این مواد اولیه از اوایل دهه 1990 میلادی وارد بازارهای جهان و صنایع شد. بد نیست بدانید که لولههای PE100 در مقابل رشد سریع ترک ایستادگی بسیار جالب توجهی دارند. به طوریکه یک تنه به افزایش ضریب ایمنی لولهها کمک نموده اند. این ویژگی بخصوص در لولههای با قطر بیشتر که حساسیت عملکردی فراوانی دارند، بسیار حائز اهمیت است.
اتصالات لولههای پلیاتیلنی
جالب است بدانید که اتصالات لولههای پلیاتیلنی (PE pipe fittings) نیز میتواند از همان جنس پلاستیک فشرده باشد. ویژگی که در بسیاری دیگر از انواع لولهها وجود ندارد. به طور کلی اتصالات لوله پلیاتیلن میتواند به یکی از شکلهای:
- اتصالات پیچی
- اتصالات تزریقی
- جوشهای نقطهای
- جوش الکتروفیوژن
- اتصالات نوع فشاری
- چسباندن لولهها با چسب و دیگر مواد چسبنده
- اتصالات کوپلینگی
- حالت فلنج دار (اتصال فلنجی)
- یا اتصال با رزوه
و… باشد. بنابراین بسته به شرایط محیطی و نیاز پروژه، دست کارفرما در انتخاب نوع اتصالات لوله PE باز است. از جمله مزایای اتصالات پلیاتیلنی میتوان به: امکان تولید در سایز و ابعاد متفاوت، قیمت فوق العاده اقتصادی، قابلیتهای ویژه برای خطوط لوله کشی منحنی، استحکام خوب، ضد خوردگی و پوسیدگی در مقابل عناصر شیمیایی و… اشاره نمود.
سایزبندی لوله پلیاتیلن
لولههای پلیاتیلن در سایزهای مختلفی قابلی تولید دارند. در حقیقت این لولههای به هر نوعی هم که باشند (لوله زهکشی، لایروبی، تک جداره، دوجداره و…)، میتوانند در سایزهای مختلف و برای پروژههای مختلف، طراحی و ساخته شوند. برخی از این سایزهای متنوع عبارتند از:
لوله پلیاتیلن سایز ۱۶ میلی متر
این لولهها عمدتاَ توسط اتصالات جوشی و پیچی، به سایر لولهها متصل میشوند. لوله PE سایز 16 بیشتر برای نیازهای گلخانهای و کشاورزی طراحی و ساخته میشوند. ضمناَ با توجه به کوچک بودن سایز خود، برای کشاورزان و باغداران بسیار مقرون بصرفه خواهد بود. با توجه به قطر دهانه کم این پایپها، بکارگیری سایز 16 میلی متر پلیاتیلنی برای سیستمهای آبیاری قطرهای بسیار مناسب و پردوام است. همچنین قطعههایی مثل قطره چکان نیز برای فعالیتهای زراعی و باغی به راحتی بر روی این لولهها نصب میشوند.
لوله PE سایز ۲۰ میلیمتر
لوله PE سایز 20 میلیمتر در فشارهای مختلفی ساخته میشوند. درواقع با توجه به اینکه این سایز لوله پلیاتیلن 20 میلی متری بیشتر برای آبیاری فضای سبز و گلخانهها استفاده میشود، سیاست تولید این سایز پایپها بر مبنای فشارهای 6 بار، 8 بار، 16 بار، 32 بار و تا حداکثر 40 بار میباشد. در نتیجه انتخاب نوع فشار لوله سایز 20، بر مبنای فشار سیال داخل لوله خواهد بود.
این سایز لوله، با نام تجاری لوله تکجداره نیز در بازار شناخته میشود.
لوله پلیاتیلن سایز ۲۵ میلی متر یا 1 اینچ
لوله پلاستیکی 25 میلیمتر که به لوله 1 اینچ نیز شهرت دارد دارای مزایای متعددی میباشد. مزایای مهمی همچون:
- قابلیت متصل شدن این سایز لولهها با اتصالات پلیاتیلنی به یکدیگر
- آب بندی حرفهای و قوی
- مقاومت ضربهای بالا
- قیمت مناسب
- قابلیت استفاده برای آبهای با حجم و فشار کم
- و همچنین امکان بهره گیری بادوام از این لولهها در زراعت، گلخانه و باغات
موجب شده است که لوله پلیاتیلن سایز 25 میلیمتر با محبوبیت قابل توجهی روبرو باشد. همانطور که عنوان شد لوله PE سایز 25، برای سیالات و آبهایی با فشار و حجم کم مورد استفاده قرار میگیرد. از همین رو سیاست تولید این لولهها، با فشارهای کاری 10 بار و 16 بار میباشد. این پایپها در کلافهای 150 و 100 متری در کارخانه تولید میشوند.
لوله PE سایز 32 میلی متر (pe pipe 32mm)
لوله پلیاتیلن سایز 32 میلی متر نیز به مانند سایز 25، در کلافهای 150 و 100 متری ساخته میشوند. همچنین با توجه به قطر دهانه کم، لوله سایز 32 برای مصارف باغی و کشاورزی کاربردهای گستردهای دارند. البته گاهاَ نیز بسته به نوع نیاز، در کارگاههای تولیدی مورد استفاده قرار میگیرند.
عمدتاَ سایزهای لولهای که برای حجم دبی و فشار کم آب به کار گرفته میشوند، با میزان فشار کمتری نیز تولید میشوند. در همین راستا، لوله PE سایز 32 میلی متر هم در فشارهای 6 بار، 10 بار، 16 بار و حداکثر تا 32 بار طراحی و ساخته میشود.
لوله PE سایز 40 میلی متر
لوله پلیاتیلن سایز 40 میلیمتر نیز دارای خواصهای نسبتاَ مشترکی با سایزهای 32، 25 و 20 میلیمتر است. بدین شکل که برای آبهای با دبی کم مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین لوله PE سایز 40 در کلافهای 150 و 100 متری در کارخانه تولید میشود. و قابلیت ساخت آن در فشارهای حداقل 6 بار، 10، 16 و تا حداکثر 32 بار وجود دارد. لوله کشیهای باغات و مزارع کشاورزی میتواند با استفاده از لوله سایز 40 میلی متر پلیاتیلنی انجام شود.
لوله پلاستیکی سایز ۵۰ میلی متر یا لوله 2 اینچ
به مانند دیگر سایزهای کوچک لوله پلیاتیلن، از لوله سایز 50 میلی متر نیز عمدتاَ به منظور آبیاری باغات، گلخانهها و مزارع کشاورزی استفاده میشود. به سبب دبی نسبتاَ کم، این لولهها در فشارهای حداقل 5 بار و حداکثر 32 بار تولید میشوند. انتخاب میزان فشار این لولهها بسته به «میزان حجم آب انتقالی» و «فشار آب درون لوله» تعیین میشود.
لوله پلیاتیلن سایز ۶۳ میلی متر
لوله پلیاتیلن سایز 63 میلیمتر را میتوان به عنوان یکی از پرمصرفترین لولههای PE به شمار آورد. البته لوله سایز 63 میلی متر دارای محبوبیت بسیار زیادی نیز میباشد. زیرا در شاخههای 6 متری تولید شده و علاوه بر استحکام عالی، تقریباَ برای تمامی نیازها قابل استفاده میباشد. از آبیاری مزارع کشاورزی گرفته تا نیازهای صنعتی قابل توجه!
البته به لحاظ تولید نسبتاَ مشابه با دیگر همنوعان سایز کوچک خود است. یعنی لوله سایز 63، در فشارهای کاری 5، 10، 16 و تا حداکثر 32 بار طراحی و ساخته میشود. همچنین در کارخانههای تولید فرآوردههای پلیمری، این لولهها در کلافهای 150 و 100 متری تهیه میشوند.
لوله پلیاتیلن سایز ۷۵ میلی متر (لوله 3 اینچ)
به دلیل عمدهی استفاده از این لولهها در بحث آبیاری، لوله سایز 75 میلی متر پلیاتیلن با فشارهای کمتری طراحی و تولید میشود. در واقع لوله پلیاتیلنی سایز 75 در فشارهای کاری حداقل 5 بار تا حداکثر 25 بار ساخته میشود. این سایز پایپها نیز تحت متراژ کلافهای 150 و 100 متری و در شاخههای 6 متری ساخته میشود. تجهیزات پلیاتیلنی سایز 75 میلی متر با نام لوله 3 اینچ نیز در بازار معروف میباشند.
لوله PE سایز ۹۰ میلی متر
کاربردهای لوله پلیاتیلن سایز 90 میلی متر اندکی متفاوت تر میباشد. زیرا در این لولهها، امکان هدایت و انتقال جریان سیال آب و گاز وجود دارد. گرچه لوله سایز 90 شاید برای انتقال جریان بسیار پرفشار گازی مناسب نباشد. زیرا در فشارهای محدود حداقل 5 بار، 10، 16 و حداکثر 25 بار تولید میشود. نوع متراژی تولید این نوع لوله نیز به مانند موارد قبلی است.
لوله پلیاتیلن سایز ۱۱۰ (3 اینچ)
لوله PE سایز 110 میلی متر یا همان لوله 3 اینچ، بیشتر برای انتقال فاضلاب ساختمانها به کار میرود. از همین رو با نام لوله پلیاتیلن فاضلابی سایز 110 نیز شناخته میشود. با توجه به کاراییهای گسترده این سایز لوله PE، در ساخت سایز 110 از فشارها و اتصالات متنوعی استفاده میشود. البته این تفاوتها بسته به نیاز و تفاوتهای هر پروژه تعیین میشود. به عنوان مثال:
- برای انتقال فاضلاب ساختمانی از لوله پلیاتیلنی سایز 110 میلی متر با استفاده از جوش لب به لب استفاده میشود. نام دیگر این نوع جوش اتصالی، «بات فیوژن» میباشد. این لولهها از مواد اولیه PE80 و با فشارهای 4 و 5 بار ساخته و پرداخته میشوند.
- در سوی دیگر، ممکن است از لوله سایز 110 میلی متر PE به منظور نیازهای کابلی و فشار قوی استفاده شود. در این صورت این تجهیزات در فشارهای حداقل 6 بار و حداکثر 32 بار تولید میشوند. لوله پلاستیکی فشار قوی سایز 110 میلیمتر، در دو حالت کلافی و شاخهای طراحی و ساخته میشود. نوع کلافی آن به متراژ 100 متری تولید میگردد.
لوله پلیاتیلن سایز ۱۲۵ میلی متر (5 اینچ)
لوله پلیاتیلن سایز 125 میلی متر یا همان 5 اینچ، در دو حالت کلافی و شاخهای تولید میگردند. این سایز لوله نیز بسته به نوع پروژه با مواد اولید گرید متفاوت و در فشارهای مختلفی ساخته میشود. ممکن است لوله سایز 125 برای امور انتقال آب، فاضلاب و آبیاریهای کشاوررزی و با گرید پلیاتیلن PE8 و PE100ساخته شود. در این صورت در فشارهای 4 و 5 بار تولید میگردد.
همچنین ممکن است لوله سایز 125 به حالت کابلی و فشار قوی (نحمل 6 بار) تولید شود. به طور کلی لوله پلیاتیلن سایز 125 در قالب کلافهای 50 متری و شاخههای 6 الی 12 متری در کارخانهها طراحی و ساخته میشود.
لوله HDPE سایز 140 میلیمتر
جالب است بدانید که لوله سایز 140 از کم مصرف ترین سایزهای لوله PE میباشد. به طوریکه حتی برای این سایز لوله، اتصالات پلیاتیلنی مخصوص نیز تولید نشده است. در واقع چنانچه نیاز به استفاده از لوله سایز 140 میلیمتر باشد، از خود لولههای همین جنس، قطعههایی بریده میشود. سپس اتصالات به صورت دستی آماده میشود که قاعدتاَ دارای آب بندی مناسبی نیست!
لوله پلیاتیلن سایز 140 در فشارهای 6 تا حداکثر 25 بار ساخته میشود. همچنین در شاخههای 12 و 6 متری عرضه میگردد. سایز 140 معمولاَ برای لولهگذاری به منظور انتقال آبهای با دبی متوسط، مورد استفاده قرار میگیرد.
لوله پلیاتیلن 160 میلیمتر (6 اینچ)
لوله پلیاتیلن سایز 160 میلی متر را میتوان به عنوان یکی از پرمصرفترین لولههای فاضلابی به شمار آورد. این سایز لولهها به لوله 6 اینچ PE نیز شهرت دارند. از سایز 160 میلیمتر به منظور انتقال فاضلاب و آبهای با دبی متوسط استفاده میشود. لولههایی که با فشارهای 5 تا 25 اتمسفر و در شاخههای 12 و 6 متری تولید شده اند.
لوله پلاستیکی سایز 160 میلیمتر به عنوان بزرگترین لولههای انتقال آبی شناخته میشود که برای استفاده در ساختمانها کاربرد دارند. همچنین چنانچه در زمین کشاروزی خود، کانالهای آب بدون فشاری داشتید، لوله PE سایز 160 مناسب خواهد بود. (با فشار 5 بار)
لوله PE سایز 180 (لوله 7 اینچ)
سایز 180 میلیمتر لوله پلیاتیلن دارای استفاده چندانی در صنعت و کشاورزی نمیباشد. مصرف این لولهها انچنان کم است که فقط و فقط به درخواست کارفرما و مشتری تولید میگردد. لوله 180 تولیدی با گرید PE63 با فشار 4 بار تولید میشود. همچنین تولید همین سایز با گرید PE80 و با فشار حداقل 5 الی 25 انجام میشود. لوله سایز 180 میلی متر HDPE با متراژهای 6 و 12 متر ساخته و پرداخته میشوند.
لوله پلیاتیلن سایز 200 میلیمتر (8 اینچ)
لوله پلیاتیلن سایز 200 میلی متر با نام لوله 8 اینچ نیز شناخته میشود. بهترین نوع اتصال برای لولههای سایز 200 میلیمتر، اتصال با فلنج و رینگ است. این لولهها به منظور:
- استفاده در انواع سیستمهای آبیاری و انتقال آب سیلابها (به عنوان شاه لوله)
- هدایت آب رودخانهها و آبگیرهای بزرگ
- لوله کشیهای شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی
مورد استفاده قرار میگیرند. لوله PE سایز 200 میلیمتر در شرکت پایپ ایران در قالب فشارهای 5 الی 25 بار ساخته میشود. همچنین بایستی بدانید که نوع فاضلابی لوله پلیاتیلن 8 اینچ یا همان سایز 200، با فشارهای 4 و 5 اتمسفر تولید میگردند.
لوله پلاستیکی 225 میلیمتر (9 اینچ)
لوله پلیاتیلن سایز 225 میلیمتر یا 9 اینچ نیز بیشتر برای دو منظور مورد استفاده قرار میگیرد. اول به منظور انتقال آبهای با دبی متوسط و دوم برای آبرسانیهای گسترده. تولید لوله سایز 225 در قالب متراژهای شاخهای 12 و 6 متری انجام میشود. همچنین در فشارهای حداقل 4 بار و حداکثر 25 بار تولید میگردند.
لوله پلیاتیلن سایز 250 میلیمتر (10 اینچ)
لوله پلیاتیلن سایز 250 میلی متر با نام لوله 10 اینچ نیز شناخته میشود. و بدون شک در زمره پرمصرف ترین لولههای انتقال مایعات و فاضلاب جای دارد. لوله سایز 250 به منظور انتقال سیالات مایعی که غیر اسیدی و قلیایی باشند، کاربردهای گستردهای دارد. این تجهیزات نیز در شاخههای 12 و 6 متری تولید و عرضه میگردد. همچنین لولههای پلیاتیلنی سایز 250 میلی متر، در فشارهای حداقل 5 و حداکثر 25 بار طراحی میشود.
لوله سایز ۲۸۰ پلیاتیلن (11 اینچ)
این سایز لوله پلیاتیلن نیز چندان محبوب نبوده و تولید آن تنها با سفارش مشتری انجام میشود. زیرا مصارف لوله سایز 280 میلی متر قطعاَ خاص است و مصارف معمول و روزانه ندارد. لوله PE۲۸۰ میلیمتر پایپ ایران در فشارهای ۵ الی ۲۵ اتمسفر طراحی و تولید میشود. همچنین به مانند اکثر سایزهای لوله PE در دو متراژ 6 و 12 متری (شاخهای) ساخته خواهند شد.
لوله پلیاتیلن سایز ۳۱۵ میلیمتر (12 اینچ)
لولههای پلیاتیلن ۳۱۵ نیز یکی از پرتقاضاترین نوع لولههای PE به شمار میرود. این تجهیزات که با نام لوله 12 اینچ نیز شناخته میشود، برای کاربردهای فاضلابی با حداقل فشار 4 بار تولید میشود. همچنین تولید سایز 315 میلی متر برای کاربردهای کابلی و فشار قوی و مصارف انتقال آب با دبی بالا، تحت فشارهای 5 الی 25 بار انجام میگیرد.
این لولهها دارای استحکام و مقاومت ضربهای بسیار مناسبی میباشد. همچنین برای ایجاد مقاومت بالاتر در لوله پلیاتیلنی سایز 315 میلی متر از اتصالات «رینگ و فلنچ» استفاده میشود. چنانچه از لوله سایز 315 برای انتقال خط اصلی و تحت فشار آب استفاده میکنید، حتماَ توجه داشته باشید که:
بهتر است لوله پلیاتیلن سایز 315 حداقل نیم متر در درون زمین به صورت دفنی قرار گیرد. (سبب مستحکم شدن هرچه بیشتر)
لوله پلیاتیلن سایز ۳۵۵
این سایز لوله نیز بسیار کم مصرف است و صرفاَ به درخواست و سفارش مشتریان تولید میگردد. نوع تولید سایز لوله پلیاتیلن 355 در شاخههای 6 و 12 متری است. همچنین تحت فشارهای 5 الی 25 بار تولید میشود. از لوله PE سایز 355 میلیمتر به منظور انتقال سیالهای مایع استفاده میشود.
لوله PE سایز ۴۰۰ میلیمتر (16 اینچ)
لوله پلیاتیلن سایز 400 میلی متر دارای تقاضاهای بسیار زیادی از سوی کارفرمایان میباشد. سایز 400 میلیمتر که با نام 16 اینچ نیز شناخته میشود، استفادههای بسیار وسیع و گستردهای در شبکههای توزیع آب با دبی بالا دارد. همچنین لولههای پلیاتیلنی سایز 400 برای انواع سیستم آبرسانی شهری و همچنین انتقال فاضلاب کاراییهای قدرتمندی دارد.
این نوع لولهها تحت فشار ۶، ۱۰ و ۱۶ بار و معمولاَ از جنس پلاستیک فشرده تولید میشوند. یعنی رویهی سطح این پایپها بسیار سخت تر از دیگر مدلها میباشد.
لوله سایز ۴۵۰ میلی متر پلیاتیلن (18 اینچ)
این لوله نیز خواصی مشابه با سایز لوله پلیاتیلن 400 میلیمتر دارد. با این تفاوت که معمولاَ در فشارهای حداقل 5 و حداکثر 25 قابل تولید است. در واقع به هر میزان که دبی آب بیشتر باشد، میتوان از سایز بزرگتری بهره گرفت. لوله سایز 450 یا همان 18 اینچ، در قالب متراژی شاخههای 12 و 6 متری ساخته میشود.
لوله پلیاتیلنی ۵۰۰ میلی متر (20 اینچ)
لوله پلیاتیلن سایز 500 میلی متر، بسته به پروژههای مختلف، دارای تنوع تولید بر اساس فشار میباشد. به طوریکه فشارهای حداقل 4 بار، 5، 6، 10، 16 و 25 بار برای سایز 500 تولید میشود. این لولهها با دو گرید تجاری مواد اولیه PE80 و PE100 پلاستیک فشرده ساخته میشوند.
لولههای پلیاتیلنی یکی از محبوبترین لولهها به لحاظ تقاضای کارفرمایان میباشد. برخی از مزایای لوله PE سایز 500 میلیمتر عبارتند از:
- تحمل فشارهای زیاد و همچنین تحمل مناسب تغییرات دمایی. (از -20 تا +50 درجه سانتی گراد)
- بسیار مستحکم و مطمئن در انتقال جریان سیالات و فاضلابها با دبی بالا
- عملکرد مناسب برای کاورینگ تأسیسات مکانیکی پراهمیت
- همچنین لولههای سایز 500 میلیمتر نیز قابلیت عرضه در شاخههای 12 و 6 متری را دارا میباشند.
لوله پلیاتیلن ۵۶۰ میلی متر (24 اینچ)
خواص لوله پلیاتیلن 560 میلیمتر (24 اینچ) نیز به مانند اکثر لولههای دیگرست. یعنی در شاخههای 12 و 6 متری تولید و عرضه میگردند. در فشارهای 5 الی 25 اتمسفر ساخته میشوند. و همچنین برای انتقال و هدایت جریان سیالات مایع (غیرقلیایی و اسیدی) کاربرد دارند.
اصول بسترسازی برای نصب لوله پلی ایتلن
بمنظور نصب لولههای پلیاتیلنی، بایستی به نکات مهمی در رابطه با سطح زیرین این لولهها توجه نمود:
- به طور کلی لولههای پلیاتیلن دارای مقاومت و استحکام ویژهای هستند. بنابراین بدون ترانشه گذاری هم میتوانند عملکرد مطلوبی داشته باشند. در واقع صرفاَ یک کف بستر صاف (ترجیحاَ با خاکریزی و فشرده ساز) کافیست.
- توجه داشته باشید که نیروهای جانبی نباید به صورت ناموزون به لولهها فشار وارد کنند. فشار نامتعادل ممکن است موجبات فشار به یک جهت یا یک نقطه خاص در لوله PE را افزایش دهد. در نتیجه سبب کاهش عمر لوله و کاهش راندمان آن شود. به منظور پخش یکنواخت نیروهای جانبی، باید خاک ریخته شده در اطراف لوله را کاملاَ فشرده نمود.
- به آنالیز خاک اطراف لوله پلیاتیلن بپردازید. این خاک باید فاقد از هرگونه مواد آلی باشد. زیرا مواد آلی قابلیت آسیب زدن به لوله در دراز مدت را دارند. (کاهش عمر پلیاتیلن)
- گرچه که لولههای پلیاتیلنی دارای ویژگیهای ضد ضربه و ضد سایش آنی هستند. اما تعداد ضربات، ناهمواری و سایشهای دائمی در گذر زمان، به شدت میتواند از عمر این لولهها کم کند. به همین منظور، در کف بستر این لولهها نباید قلوههای بزرگ و کلوخهای تیز وجود داشته باشد. چرا که این سنگهای بزرگ و تیز، میتوانند با وارد آوردن ضربات و سایشهای پیاپی، موجب استهلاک لوله شوند.
- کف بستر را به خوبی بکوبید. تا هم متراکم و فشرده شود و هم کاملاَ صاف شود. در سطوح صاف و تراز، عملکرد لوله PE در انتقال سیالات مسلماَ بهتر خواهد بود.
خرید لوله پلیاتیلن ارزان (PE PIPE)
برای خرید لوله پلیاتیلن بایستی به یکسری نکات توجه ویژهای داشته باشید. در حقیقت دانستن نکات خرید و قیمت لوله پلاستیکی، چه مربوط به لوله تک جداره باشد؛ و چه مربوط به لولههای دو جداره و لوله زهکش باشد، بسیار مفید خواهد بود. برخی از نکات مهم در خرید لوله PE عبارتست از:
- به کیفیت مواد اولیه در ساخت لولههای پلیاتیلنی توجه ویژهای داشته باشید.
- از کاراییهای سایزهای مختلف لوله PE آگاهی داشته باشید. و سپس متناسب با پروژه و نیازتان، دست به خرید لوله پلیاتیلن بزنید.
- حتماَ از رعایت استانداردهای مختلف در مسیر ساخت لوله مطمئن شوید. همچنین به حک تاریخ تولید، نوع، سایز و… بر روی لوله دقت نمایید.
- به شرایط محیطی و کاربری محل نصب لوله دقت داشته باشید. بر اساس این عوامل است که بایستی نوع لوله پلیاتیلن مشخص شود.
- حتماَ به شرکتهای معتبر سازنده محصولات پلیاتیلنی رجوع کرده و گارانتی دریافت کنید.
- قیمت لوله پلیاتیلن ارزان بسیار حائز اهمیت است. لذا برای صرفه جویی در هزینههای پروژه، علاوه بر کیفیت به قیمتها نیز توجه ویژهای داشته باشید
پایپ ایران؛ قدرتمندترین در تولید انواع لوله پلیاتیلن
مجموعه پایپ ایران همواره تلاش داشته است تا با تکیه بر نیروهای نخبه و کارشناسان فنی، دانش روز جهانی و بهره گیری از مدرن ترین ماشین آلات صنعتی، به تولید انواع لوله تک جداره، لوله دوجداره، لوله زهکش، کاروگیت و اسپیرال کاروگیت، اتصالات پلیاتیلن و…، تمامی نیازهای داخلی کشور را به بهترین شکل ممکن و بالاترین کیفیت تولید، پاسخگو باشد. همچنین پایپ ایران همواره خود را شدیداَ متعهد به استفاده از مرغوبترین مواداولیه نموده است.
البته مجموعه پایپ ایران صرفاَ به حضور در قلههای سطح اول ایران عزیز بسنده نکرده است. بله… بخشی از تولیدات مجموعه پایپ ایران مستقیماَ به کشورهای همسایه صادر میشود و درآمد ارزی مناسبی را برای کشور به همراه خواهد داشت. مشخصاَ در کنار تولیدات باکیفیت، به کار گرفتن عنصر «خلاقیت» در تولید موجب موفقیتهای پی در پی برای مجموعه ایران پایپ شده است. متاسفانه همواره خلاقیت به عنوان حلقه مفقودهی تولیدات داخلی بوده است. این در حالیست که استانداردهای تولید جهانی برای زندگی بهتر انسانها، همواره بر بکارگیری خلاقیت در تولید نأکید دارد. جهت کسب اطلاع از آخرین شرایط قیمت لوله پلیاتیلن (در انواع مختلف) با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید. همچنین پیشنهاد میکنیم حتماَ پیش از خرید، از مشاوران برجسته مجموعه پایپ ایران مشاوره دریافت نمایید.
برای تهیه لولههای پلیاتیلن ابتدا باید به نوع کاربردی که مورد نظر است، توجه کرد و سپس اقدام به خرید لوله با قطر و اندازه مناسب شود.
استانداردهای ملی تولید و نصب لولههای پلیاتیلن
در انتها شما را با استانداردهای ملی مربوط به مواد اولیه، تولید و نصب لولههای پلیاتیلنی آشنا خواهیم نمود.
استاندارد شماره 14427- (1 تا 7): پلاستیکها – سامانههای لوله گذاری برای کاربردهای آبرسانی، فاضلاب و زهکشی تحت فشار پلیاتیلن
- قسمت 1: کلیات
- قسمت 2: لولهها
- قسمت 3: اتصالات
- قسمت 4: شیرآلات
- قسمت 5: کارایی سامانه
- قسمت 7: راهنمای ارزیابی انطباق
استاندارد شماره 7175- (1 تا 8):
- اندازه گیری ابعاد
- اندازه گیری مقدار دوده
- اندازه گیری بازگشت حرارتی
- بررسی چگونگی پراکنش دوده
- مقاومت در برابر رشد ترک ناشی از ترکیب تنش و عوامل محیطی
- استاندارد شماره 14563: پلاستیکها – لولهها و اتصالات پلاستیکی – ضرایب کاهش فشار در سامانههای خط لوله پلیاتیلن مورد استفاده در دماهای بیش از 20C̊
- استاندارد شماره 12439: لولههای تحت فشار پلیاتیلنی (PE) اتصالات مونتاژی با قطعات اتصال مکانیکی – الزامات و روش آزمون فشار پائین داخلی (نشتی به داخل)
- استاندارد شماره 12440: اتصالات مونتاژی بین قطعات اتصال و لولههای تحت فشار (PE) – آزمون عدم نشتی تحت فشار داخلی.
- استاندارد شماره 13502: اتصالات مونتاژی بین قطعات اتصال و لولههای تحت فشار (PE) – آزمون عدم نشتی تحت فشار داخلی و در معرض خمش
- استاندارد شماره 13316: اتصالات مونتاژی بین قطعات اتصال و لولههای تحت فشار پلاستیکی (PE) – آزمون مقاومت در مقابل بیرون پریدن.
- استاندارد شماره 14474: پلاستیکها – لوله و اتصالات – اتصالات فشاری با محل اتصال مکانیکی برای لولههای تحت فشار پلیاتیلن در سامانههای آبرسانی.
- استاندارد شماره 13183: لوله و اتصالات پلاستیکی – آماده سازی آزمونه سوار شده بین لوله پلیاتیلن (PE) و اتصال دهنده جوش الکتریکی